Atbildot uz Saeimas pieprasījumu par valsts un pašvaldību uzņēmumu kapitālsabiedrību valdēm un padomēm, valdība jau sestdien varētu grozīt noteikumus, precizējot prasības uzņēmumu valžu un padomju locekļiem, kā arī viņu prēmēšanas kārtību. Par to žurnālistus ceturtdien informēja premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), kurš gan ir pārliecināts, ka Saeimā iesniegtā pieprasījuma būtība ir gāzt viņa valdību.
Godmanis atturējās no plašākiem komentāriem par Saeimā ceturtdien negaidīti apstiprināto opozīcijas iesniegto pieprasījumu, taču informēja, ka valdība jau pašlaik strādā pie grozījumiem noteikumos par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību padomēm un valdēm, kurus varētu apstiprināt jau šo sestdien.

Godmanis rosinās šajos noteikumos paredzēt jaunās prasības valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās strādājošiem valsts pārstāvjiem - viņiem būs jāpārvalda latviešu valoda, jābūt augstākajai izglītībai un vismaz piecu gadu pieredzei kādas citas kapitālsabiedrības vadībā. Tāpat šiem cilvēkiem būs jābūt rīcībspējīgiem, turklāt valdēs un padomēs nevarēs strādāt saistīto amatpersonu radinieki.

Tāpat Godmanis rosinās noteikt, ka viena persona varēs strādāt ne vairāk kā trīs valsts un pašvaldību uzņēmumu valdēs vai padomēs. Liegt katram valdes vai padomes loceklis strādāt vairāk nekā vienā uzņēmumā valdība nevar, jo valstī neesot tik daudz kompetentu speciālistu, skaidroja premjers.

Tāpat, pēc premjera teiktā, no uzņēmuma lieluma būs atkarīgs valdes un padomes locekļu skaits un viņu algas apjoms. Pašlaik mazajos uzņēmumos ir trīs padomes pārstāvji, vidējos - pieci, lielos - septiņi, bet īpaši lielos - 11. Premjers rosinās noteikt, ka mazajos un vidēji lielos uzņēmumos būs trīs pārstāvji, bet pārējās - ne vairāk par pieciem.

Tāpat valdība rosinās noteikt, ka šie valsts un pašvaldības pārstāvji varēs saņemt tikai vienu prēmiju gada beigās, kā arī vēl vienu prēmiju gada laikā par individuālajiem sasniegumiem. Tai pat laikā plānots atteikties no tādiem darbinieku stimulēšanas pasākumiem, kā piemaksas par darba intensitāti.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien negaidīti pieņēma opozīcijas partiju "Pilsoniskā savienība", "Jaunā laika", "Saskaņas centra" un citu opozīcijas deputātu pieprasījumu premjeram Ivaram Godmanim (LPP/LC) par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību padomes un valdes locekļu skaitu, to atalgojumu kompensācijām. Par pieprasījumu premjeram balsoja arī divi koalīcijas deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!