Paredzams, ka šonedēļ valdības sēdē ceturtdien tiks lemts par to, kādi atvieglojumi no Covid-19 pandēmijas ierobežojumiem būs turpmāk pieejami vakcinētajiem, pārslimojušajiem, kā arī cilvēkiem ar negatīvu testu. Tāpat valdības pārstāvji sola vienoties par iespējām bērniem, kurus nevakcinē, apmeklēt pasākumus un izmantot pakalpojumus kopā ar vakcinētiem vecākiem.

Pirmdien, 7. jūnijā, preses konferencē pēc valdošās koalīcijas partneru sadarbības sanāksmes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sacīja, ka "mums šonedēļ valdībā jāvienojas par to, kā mēs valdībā virzīsimies uz priekšu ar dažāda veida atvieglojumiem un kā pakāpeniski ieiesim atpakaļ kaut cik normālākā dzīves ritmā. Operatīvā vadības grupa pie tā turpina strādāt, un es prognozēju, ka rītdien valdības sēdē mēs vēl neskatīsim pārkārtošanu. Tas droši vien būs atsevišķā sēdē ceturtdien".

"Galvenais, ka mēs valdībā vienotos par principiem. Izskatās, ka centrā varētu būt princips, ka ir vakcinācijas sertifikāts, kas uzrāda dažādus statusus – pārslimojis, vakcinēts, ar negatīvu testu. Ar šo sertifikātu varētu būt vairāk vai mazāk pieejami dažāda veida pakalpojumi. Protams, ka mums paliks visi pamata pakalpojumi – veikali un citi, kur šādu sertifikātu neprasīs un kur turpināsim ievērot pandēmijas laika drošības prasības – sejas masku lietošanu un citas. Par to vēl turpināsies diskusijas ekspertu grupā un valdībā, bet galvenais, lai būtu vienkāršs un saprotams protokols, kas ir pielāgojams dažādās jomās un sadzīvē, lai mēs visi saprastu, kā turpmāk dzīvosim. Protams, pamata mērķis ir veicināt vakcinēšanos un mudināt cilvēkus izmantot šo izdevību pasargāt savi un savus līdzcilvēkus," skaidroja Kariņš.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) norādīja, ka saslimstība ar Covid-19 šobrīd ir sasniegusi rekordzemu līmeni – 201 kumulatīvais 14 dienu rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju, un tas ļaus valdībā turpmāk pakāpeniski un paredzami diskutēt par epidemioloģisko pasākumu atvieglošanu.

"Veicot šo darbu, ņemsim vērā arī tās jaunās iespējas, kuras paver sertifikātu sistēma. Tātad testēšanas, pārslimošanas fakta un vakcinācijas sertifikāti, kuri būs viegli pārbaudāmi gan cilvēkiem, gan pakalpojumu sniedzējiem, ļaus veidot precīzāku drošu apstākļu zonu regulējumu, lai varētu atbilstoši apstākļiem pēc iespējas pasargāt Latvijas iedzīvotājus, bet pēc iespējas tuvoties normālai dzīvei tur, kur tas ir iespējams. Tāpēc šonedēļ Operatīvās vadības grupā un valdībā attiecīgi tiks diskutēts par dažādiem pasākumiem. Gan par to, kādi pasākumi būs pieejami arī testētiem cilvēkiem, par ko daudz un bieži ir jautāts. Mums ir būtībā jārada šāds regulējums, kādas iespējas un izņēmumi būtu pieejami cilvēkiem, kam ir testēšanas sertifikāts. Mums ir jāatrisina jautājumi, kas saistīti ar bērnu iespējām kopā ar vakcinētiem vecākiem izmantot pakalpojumus un apmeklēt dažādas vietas. Šie ir tie jautājumi, kas ir mūsu dienaskārtībā," teica Pavļuts.

Kā ziņots, Aizvadītajā diennaktī veikti 2894 Covid-19 testi, reģistrēti 76 jauni saslimšanas gadījumi un nav reģistrēts neviens nāves gadījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!