Foto: PantherMedia/Scanpix
Valdība otrdien atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) izstrādātās "Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011.-2017.gadam", kas paredz vairākus pasākumus ģimeņu stiprināšanai un labklājības veicināšanai, kā arī dzimstības veicināšanai un ārpusģimenes aprūpei.
Kā izskatīšanai valdībā iesniegtajos dokumentos norāda LM, ģimenes valsts politikas pamatnostādņu galvenie rīcības virzieni ir ģimenes dibināšana un laulība, ģimenes dzīves plānošana un bērna ienākšana ģimenē, atbalsts vecāku pienākumu īstenošanai, ģimenes stabilitāte un ārpusģimenes aprūpe.

Plāns paredz 2013. un 2014.gadā izstrādāt pirmslaulību apmācības programmu un ieviest pilotprojektu apmācības programmas aprobēšanai, izstrādāt informatīvu materiālu par civiltiesiskām sekām personām, kuras nedzīvo laulībā.

Tāpat paredzēts izvērtēt iespēju ieviest elektronisku pieteikšanos laulības reģistrēšanai dzimtsarakstu nodaļās, izstrādāt priekšlikumus kompleksai ģimenes mājokļa problēmu risināšanai, kā arī izvērtēt ieviest automātisku datu apmaiņu starp iestādēm par bērna dzimšanu.

Kā norāda LM, rīcības plānā noteikti pasākumi pirmskolas izglītības iestāžu pieejamības veicināšanai no bērna pusotra gada vecuma. Nākamgad plānots pirmsskolas iestādēs iedzīvināt principu „nauda seko skolēnam", kā arī noteikt, ka pašvaldībām nepieciešamības gadījumā ir jānodrošina alternatīvas iespējas bērna pieskatīšanai, piemēram, auklīšu dienesti, pakalpojuma pirkšana no privātajiem bērnudārziem u.c.

Vienlaikus tuvākajos gados paredzēts īstenot virkni pasākumu reproduktīvās veselības risku mazināšanai. Piemēram, sākot ar 2014.gadu, plānots nodrošināt īpaši sagatavotu speciālistu konsultācijas sievietēm, kuras nolēmušas veikt abortu. Tāpat domāts ieviest pasākumu kompleksu (atbalsta grupas, atbalsta personas u.c.) ģimenēm, kuras ir saskārušās ar negatīvu grūtniecības un dzemdību pieredzi vai bērna zaudējumu. Plānā arī paredzēts ieviest valsts atbalsta pasākumus neauglības ārstēšanai.

Rīcības plānā ietverta arī rehabilitācijas programmu izstrāde vardarbības ģimenē novēršanai. No 2014.gada paredzēts ieviest sociālās rehabilitācijas pakalpojumus no vardarbības cietušajiem pilngadīgiem cilvēkiem. Tāpat sociālās rehabilitācijas pakalpojumi būs paredzēti varmākām - cilvēkiem, kuri veikuši vardarbību ģimenē. Profesionāli strādājot ar varmāku un upuri, tiktu mazināta vardarbība ģimenē un sabiedrībā.

Iesaistītajām institūcijām par padarīto būs jāatskaitās līdz 2015.gada 1.martam.

Atbildīgā par plāna īstenošanu ir LM, kas šī plāna tapšanas laikā sadarbojusies ar citu nozaru ministrijām, kā arī Latvijas Pašvaldību savienību, biedrībām un nevalstiskajām organizācijām.

Pasākumus paredzēts īstenot par valsts un pašvaldību budžeta līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!