Ministru kabinets otrdien izveidoja darba grupu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Vladimira Makarova vadībā, kas nodarbosies ar Turaides pilij zemes nogruvumu nodarīto postījumu apzināšanu un izvērtēšanu, žurnālistus informēja valdības preses sekretārs Aivis Freidenfelds.
Valdība otrdien nelēma par līdzekļu piešķiršanu pils drošībai un pagaidām nav zināms, bet uzdeva vides ministrijai un Finansu ministrijai izvērtēt un saskaņot nepieciešamo finansējumu. Nauda tiks piešķirta no valsts budžetā plānotajiem līdzekļiem neparedzētājiem gadījumiem.

Savukārt vides ministrijas pakļautībā esošajam ģeoloģijas dienestam uzdots veikt tehnisko izpēti. Savukārt Satksmes ministrijai uzdots izpētīt iespējas atjaunot satiksmi nobrukumu posmā. Makarova prombūtnes laikā viņa pienākumus šajā darba grupa veiks īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās Jānis Krūmiņš.

Jau ziņots par speciālistu aprēķiniem, ka pils saglabāšanai nepieciešami 50 000 latu. Pirmdien speciālistu kārtējā sanāksmē nolemts, ka nepieciešamākie darbi, kuri jāsāk uzreiz, ir koku un noslīdeņu savākšana no ceļiem, grāvju notekūdeņu sistēmas atjaunošana, ūdens līmeņa pazemināšana, pils pamatu izmeklēšana - uz kā tā turas, kāds ir grunts stāvoklis un līdzīgi.

Nākamais, kas būs jāveic - topogrāfiskā krasta uzmērīšana, lai redzētu pašreizējo situāciju un noteiktu darāmo darbu apjomu. Tā kā mērīšanas vietām nav iespējams piekļūt, darbi būs jāveic ar lāzeru un citu tehnoloģiju palīdzību. Pēc pašu nepieciešamāko pilskalna glābšanas darbu pabeigšanas speciālisti ķersies pie pamatīga projekta izstrādes nogāzes nostiprināšanai. Šos darbu varētu pabeigt ne ātrāk par Jāņiem, jo šādus darbus nevar veikt nelabvēlīgos laika apstākļos - lietū, mitrā laikā.

Pagaidām nav iespējams aprēķināt kopējās veicamo darbu izmaksas, jo nav vēl izstrādāts projekts. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija avārijas seku likvidēšanai piešķīrusi 10 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!