Valdības komisija, kas izmeklēja avāriju Būtiņģes naftas terminālā, secinājusi, ka naftas noplūde jūrā tomēr nav notikusi. Taču komisija iesaka turpmāk naftas pārsūknēšanu terminālā veikt neatkarīga valsts novērotāja klātbūtnē.
"Naftas noplūdes faktu konstatēt neizdevās," otrdien preses konferencē Viļņā teica komisijas vadītājs, transporta ministra vietnieks Ričards Malkevičs.

Sākumā tika uzskatīts, ka pagājušajā pirmdienā, pārsūknējot naftu tankkuģī, saplīsuši peldošie naftas vadi un tādēļ jūrā varēja nokļūt 3,5 tonnas naftas.

Taču naftas plankumi netika atrasti ne Lietuvā, ne Latvijā, kuras teritoriālie ūdeņi atrodas pusotra kilometra attālumā no Būtiņģes naftas termināla bojas.

Pēc Malkeviča teiktā, darba grupa atradusi tikai nelielu, 100 kvadrātmetru lielu naftas plankumu, kas varēja izveidoties no naftas atliekām, kas izlijušas no saplīsušā vada.

"Līdzīgs efekts būtu, ja ūdenī iemestu naftā samērcētu lupatu," apgalvoja ministra vietnieks.

Malkevičs arī netic, ka tādā nelielā vējā, kāds bija pagājušo pirmdien, izlijusī nafta būtu varējusi sajaukties ar smilti un nosēsties jūras dibenā, jo notikuma vietā jūra ir 18 līdz 20 metrus dziļa. Šāda versija tika izteikta Latvijā pēc tam, kad tika atrastas naftas noplūdes pēdas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!