Foto: Dainis Jansons
Valkas novadā katru gadu Lāčplēša dienā, 11. novembrī, atklāj piemiņas plāksnes Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem. Turpinot iesākto, šogad tās atklās četriem Ērģemes kapos apglabātajiem kareivjiem.

Zināms, ka šajos kapos apglabāti astoņi ordeņa kavalieri, tāpēc nākamgad piemiņas plāksnes uzstādīs pārējiem brīvības cīnītājiem. Līdz ar to Valkas novadā būs godināti visi novada kapos apglabātie Lāčplēša kara ordeņa kavalieri.

Šogad piemiņas plāksnes uzstādīs Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem: Jānim Ķikānam, Oskaram Ķikānam, Ado (Ādamam) Johansonam un Augustam Serģim.

Dižkareivis Jānis Ķikāns ordeni saņēmis par izlūkgājienu Latgalē, kur ar precīzu uguni pārsteidza pretinieku un viens no pirmajiem metās triecienā, izsitot lieliniekus no pozīcijām un sekmējot ienaidnieka pulka komisāra sagūstīšanu.

Oskars Ķikāns apbalvots par brīvprātīgu došanos izlūkos uz Mežotnes muižu, lai noskaidrotu tur esošo ienaidnieku skaitu un dislokāciju. Iegūtās ziņas sekmēja ienaidnieka lidmašīnas, divu ložmetēju un citu trofeju ieguvi.

Valkas aizstāvēšanas laikā Ado (Ādams) Johansons kopā ar diviem kareivjiem sekmīgi veica izlūkošanu Rikandas upes apvidū. Viņš ir vienīgais, kurš augsto apbalvojumu saņēmis par Valkas aizstāvēšanu.

Augusts Serģis saņēmis ordeni par drošsirdīgu rīcību kaujā, kad ienaidnieka pulks uzbruka kādai Latgales sādžai. Viņš kopā ar savu nodaļu pēc paša ierosmes nostiprinājās priekšējās pozīcijās un ar intensīvu uguni atsita pretinieku, kurš zaudēja ap 50 kritušo un 100 ievainoto.

11. novembrī pulksten 14.30 Lāčplēša dienai veltītā lāpu gājiena dalībnieki dosies no Ērģemes pamatskolas uz kapiem, kur notiks piemiņas plākšņu atklāšana Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem.

Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis uzskata, ka turpmāk būtu jāuzstāda piemiņas plāksnes arī novada ievērojamiem cilvēkiem. Patlaban apbedījumu vietām netiek pievērsta pietiekama uzmanība. Atdusas vietu sakopšana un piemiņas plākšņu uzstādīšana ir nozīmīgs ieguldījums novada vēstures apzināšanā, tās liecību un piemiņas saglabāšanā.

Vents Armands Krauklis rosina apzināt to cilvēku kapu vietas, kuru devums ir nozīmīgs. Tie varētu būt mācītāji, skolotāji, uzņēmēji, amatnieki, kas veiksmīgi darbojušies novada labā. Apbedījumu vietas būtu jāsakopj un par tām jārūpējas ne tikai svētku dienās, bet arī ikdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!