11. novembrī Latvijā tiek atzīmēta Lāčplēša diena, kas ir Latvijas Brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas diena. Lai godam pieminētu notikumu, kad Latvijas armija 1919. gadā uzvarēja Bermonta karaspēku, Valmierā tiek organizēti vairāki pasākumi.

8. novembrī no pulksten 14 līdz 17 Valmieras Kultūras centra foajē notiks sarkanbaltsarkano lentīšu locīšana.

9. novembrī pulksten 15 Valmieras Kultūras centrā norisināsies svētku koncerts "Manas tautas dziesmas" ar daudzu populāru mūziņu piedalīšanos.

10. novembrī pulksten 15 Valmieras Kultūras centrā ikviens aicināts uz Latvijas Republikas Zemessardzes kora "Stars" koncertu, kurā piedalīsies arī Latvijas Republikas Zemessardzes pūtēju orķestra mūziķi.

Bet Lāčplēša dienā, 11. novembrī, pulksten 16 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā notiks aizlūgums par Brīvības cīņās kritušajiem karavīriem.

Savukārt pulksten 16.45 Rātslaukumā pie Valmieras pilsētas pašvaldības pulcēsies tradicionālā Lāpu gājiena dalībnieki, lai dotos kopīgā gājienā pa Rīgas ielu līdz pat Valmieras pilsētas centra kapiem, kur notiks piemiņas brīdis. Lai pasākums būtu iespaidīgāks, iedzīvotāji ir aicināti iesaistīties Lāpu gājienā, līdzi ņemot gan lāpas, gan svecītes.

Laika posms no 1918. gada 18. novembra, kad tika proklamēta Latvijas valsts, līdz 1919. gada 11. novembrim – Rīgas atbrīvošanai no iekarotāju karaspēka – ir viens no sarežģītākajiem Latvijas vēsturē.

Lai gan 1918. gadā tika pasludināta Latvijas neatkarība, valstī joprojām atradās vācu un krievu karaspēks. Tikai 1919. gadā, kad Latvijas Brīvības cīņu laikā iekarotājus padzina no Rīgas, kļuva skaidrs, ka valsts ir atguvusi un nostiprinājusi savu neatkarību. Latvijas valsts armijas uzvara pār Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku bija izšķiroša, tādēļ, pieminot šo notikumu, 11. novembrī – Lāčplēša dienā – tiek godināti Latvijas brīvības cīnītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!