Foto: stock.xchng
Valsts apdraudējuma gadījumā iedzīvotājus plānots nodrošināt ar ziepēm, tualetes papīru, segām, apakšveļu, sezonai atbilstošu apģērbu, galda piederumu komplektu, ar gaismas avotu ar baterijām un citām precēm, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts, kuru otrdien, 15. decembrī, piektdien skatīs valdība.

Iedzīvotājiem valsts apdraudējuma gadījumā plānots izsniegt pirmās nepieciešamības preces noteiktā daudzumā. Tās ir arī atšķirīgas dažādām iedzīvotāju vecuma grupām.

Piemēram, iedzīvotājiem vecumā līdz divu gadu vecumam paredzēts izsniegt arī autiņbiksītes, dvieļus, barošanas pudelīti ar diviem knupīšiem. Savukārt iedzīvotāji no diviem līdz 18 gadiem saņems arī zobu pastu, mitrās salvetes, kā arī higiēnas preces meitenēm un sievietēm. Par 18 gadiem vecāki iedzīvotāji papildus saņems sveces, sauso spirtu, gāzes šķiltavas vai sērkociņus, kā arī radio.

EM izstrādātais likumprojekts nosaka arī to, kādā veidā pirmās nepieciešamības preces iedzīvotājiem tiks izsniegtas, kā arī iezīmē iesaistītās institūcijas, kuras ar to nodarbosies. Ar noteikumu projektu paredzēts radīt tiesisko regulējumu Latvijas valsts iedzīvotāju nodrošināšanai ar pirmās nepieciešamības rūpniecības precēm valsts apdraudējuma gadījumā, tādējādi mazinot apdraudējuma seku potenciālo ietekmi uz iedzīvotājiem.

Noteikumu projekts ietver pasākumus, kas ir vērsti uz to, ka pirmās nepieciešamības preces valsts apdraudējumu seku mazināšanai būs pieejamas tautsaimniecībā nepieciešamā daudzumā; pirmās nepieciešamības preču piegāde un sadale iedzīvotājiem notiks īsākā laika posmā; pirmās nepieciešamības preču iegādes izmaksas būs zemākas, jo tiks organizēts pirmās nepieciešamības preču iepirkums.

Valsts apdraudējumu atbilstoši likumdošanai izsludina kā ārkārtējo situāciju dabas katastrofu vai avāriju, epidēmiju, epizootiju, epifitotiju, sabiedrisko nekārtību, terorisma un bruņota konflikta gadījumos, ja būtiski apdraudēta sabiedrības, vides vai saimnieciskās darbības drošība; izņēmuma stāvokli, ja valsti apdraud ārējais ienaidnieks vai ja valstī vai tās daļā ir izcēlušies vai draud izcelties iekšēji nemieri, kas apdraud pastāvošo valsts iekārtu.

Valsts apdraudējuma gadījumā iedzīvotāju nodrošināšana ar pirmās nepieciešamības rūpniecības precēm paredzēta EM sadarbībā Latvijas pilsētas pašvaldībām un novada pašvaldībām. Paredzēts, ka valsts apdraudējuma gadījumā tiks noteikta pirmās nepieciešamības preču izsniegšanas vieta, izmantojot plašsaziņas līdzekļus, par šīm vietām tiks informēti iedzīvotāji un varasiestādes sazināsies ar attiecīgajiem piegādātājiem par pirmās nepieciešamības preču piegādi attiecīgajā pašvaldībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!