Veselības ministrijas (VM) solīto finansējumu 400 000 latu apmērā Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca endoprotezēšanas operāciju veikšanai varētu saņemt novembra sākumā, informēja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Vitolds Jurkevičs.

Kā skaidroja Jurkevičs, slimnīca no VM pagaidām ir saņēmusi tikai mutiskus solījumus par šī finansējuma piešķiršanu. Ja tas patiesi tiks piešķirts, ar to varētu pietikt aptuveni 250 operāciju veikšanai.

Iepriekšējie aprēķini liecināja, ka ar šo naudu varētu palīdzēt aptuveni 200 pacientiem, bet, ņemot vērā pakalpojumu maksas samazinājumu, varēs palīdzēt lielākam pacientu skaitam.

Tas situāciju pilnībā neatrisinās, jo rindā uz dažādām endoprotezēšanas operācijām stāv aptuveni 20 000 iedzīvotāju, taču vismaz ir redzams, ka VM cenšas ieguldīt pūles situācijas uzlabošanai, skaidro Jurkevičs.

Neskatoties uz augsto maksu, pacienti tomēr veic operācijas arī par saviem līdzekļiem, informēja Jurkevičs.

Ja operāciju pacients veic par saviem līdzekļiem, tad atkarībā no protēzes tas viņam var izmaksāt no aptuveni 2000 līdz 4500 latiem, bet, ja operāciju apmaksā valsts, pacientam kā līdzmaksājums ir jāpiemaksā 12 lati par pavadīto dienu slimnīcā un 30 lati par operāciju.

VM piešķirtā nauda tiks piešķirta pacientiem operācijām rindas kārtībā.

Kā ziņots, VM padotībā esošo valsts pārvaldes iestāžu optimizācijas rezultātā iegūtos 400 000 latu novirzīs Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcai, lai līdz gada beigām varētu veikt endoprotezēšanas operācijas.

Jau ziņots, ka rīkojums par VM padotībā esošo valsts pārvaldes iestāžu reorganizāciju paredz uz pusi samazināt veselības aprūpes administrējošo iestāžu skaitu.

Rīkojumā norādīts, ka Sabiedrības veselības aģentūra (SVA), Medicīnas profesionālās izglītības centrs (MPIC) un Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūra (VSMTVA) tiek reorganizēti un šā gada 1.oktobrī beidz savu pastāvēšanu, bet to būtiskākās funkcijas tiek pārdalītas pārējām iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!