Foto: LETA
Valdība otrdien Valsts darba inspekcijas vadītāja amatā iecēla līdzšinējo iestādes vadītāja vietnieku un priekšnieka pienākumu izpildītāju Renāru Lūsi.

Par VDI turpmākās darbības prioritātēm Lūsis izvirzījis nereģistrētās nodarbinātības efektīvu apkarošanu un nelaimes gadījumu darbā mazināšanu, informē inspekcija. Tāpat par svarīgu VDI attīstības virzienu viņš min iestādes pakalpojumu pieejamības paaugstināšanu klientu vidū.. Līdztekus Darba inspekcijas pakalpojumu elektronizācijai, šobrīd notiek darbs arī pie jaunas informatīvās sistēmas izstrādes, kas ļaus taupīt šobrīd manuālām operācijām nepieciešamos resursus, kā arī vēl efektīvāk plānot Darba inspekcijas pārbaudes.

"Uzdevums, ko pats vēlos izvirzīt Darba inspekcijas tuvākajam darbības periodam ir preventīvās darbības palielināšana," norāda Lūsis. "Lai arī šobrīd VDI atrodas situācijā, kad darbs ir jāveic ar resursiem, kas gan finansiālā, gan darbinieku skaita ziņā ir vieni no mazākajiem iestādes vēsturē un nav iespējams palielināt pārbaužu skaitu bez papildus inspektoru skaita pieauguma, uzskatu, ka Darba inspekcijas preventīvi izglītojošā loma vēl nav pilnībā izmantota un tieši šajā virzienā es ceru sasniegt jaunus mērķus," norāda jaunais iestādes vadītājs.

Valdībā iesniegtajos dokumentos skaidrots, ka Lūsim ir akadēmiskā augstākā izglītība - maģistra grāds ekonomikā - un profesionālā augstākā izglītība darba aizsardzībā. Pirms savas profesionālās darbības uzsākšanas Valsts darba inspekcijā Lūsis ir bijis ilggadējs Labklājības ministrijas Darba departamenta direktora vietnieks un Darba aizsardzības politikas nodaļas vadītājs, izstrādājis politikas plānošanas dokumentus un sadarbojies ar Valsts darba inspekciju, pārzina Eiropas Savienības un Latvijas pamatnostādnes un regulējumu darba apstākļu jomā.

Lūsim ir ilggadēja pieredze starptautiskos sadarbības jautājumos dažādās Eiropas Savienības līmeņa komitejās un projektos kā Latvijā, tā citās valstīs ar Labklājības ministrijas un Valsts darba inspekcijas kompetenci saistītajās darba apstākļu uzlabošanas jomās. Viņam ir arī pieredze kolektīva vadīšanā, kompetence ar Valsts darba inspekcijas ikdienas funkciju izpildi saistītajās jomās un vadītāja amatam nepieciešamās personālvadības, sadarbības un komunikācijas prasmes.

Lūsim ir ļoti labas angļu un krievu valodas zināšanas, tai skaitā profesionālajā terminoloģijā.

VDI vadītāja amats bija vakants kopš pērnā gada janvāra vidus, kad pēc nepilna gada amatā no inspekcijas aizgāja Arnis Luhse, kurš kļuva par lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāju.

Luhse kļuva par VDI vadītāju pēc tam, kad par pārkāpumiem Eiropas fondu apguvē amatu zaudēja ilggadīgā iestādes vadītāja Rita Elce.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!