Foto: F64
Valsts iestādēm no nākamā gada centralizētajā e-iepirkumu sistēmā jeb e-katalogā obligāti būs jāiegādājas biroja tehnika, datori, papīrs, programmatūra un atsevišķi medikamenti, kuru līgumcena 12 mēnešu laikā attiecīgajā preču vai pakalpojumu grupā ir 100 latu vai lielāka, paredz otrdien valdībā atbalstītie centralizēto elektronisko iepirkumu noteikumi.

Noteikumi paredz, ka valsts iestādēm e-iepirkumu sistēmā būs obligāti jāiepērk multifunkcionālās drukas iekārtas, tintes drukas iekārtas, lāzera drukas iekārtas, projektori un kopētāji, kā arī drukas iekārtu piederumi - toneri un tintes kasetes un iekārtas lietotājam iespējamās iekārtas nomaiņas detaļas.

Tāpat e-katalogā būs jāpērk visa veida programmatūra, datori, portatīvie datori un monitori un A4 un A3 formāta biroja papīrs.

Ar centralizētās elektroniskās iepirkumu sistēmas starpniecību būs jāpērk arī atsevišķi medikamenti - muskuļu un skeleta sistēmas zāles un pretinfekcijas līdzekļi, izņemot tās zāles, kuru iepirkumus centralizēti veic Veselības ekonomikas centrs, darbojoties kā pasūtītāja pārstāvis saskaņā ar normatīvajiem aktiem par zāļu iegādi ārstniecības iestādēs.

Noteikumi stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī, bet attiecībā uz datortehniku un druklas iekārtu piederumiem – 15.aprīlī.

Valsts iestāde varēs neizmantot e-iepirkuma sistēmu, ja tajā nebūs atrodama pasūtītāja vajadzībām atbilstoša prece vai pakalpojums vai arī ja pasūtītājs varēs nodrošināt preces vai pakalpojuma iegādi par zemāku cenu.

Noteikumu projekta anotācijā skaidrots, ka pašlaik valsts pārvaldes iestādes e-iepirkuma sistēmu var izmantot brīvprātīgi, taču ar starptautiskajiem aizdevējiem parakstītajos dokumentos Latvija ir apņēmusies paplašināt preču un pakalpojumu sarakstu e-iepirkumu sistēmā, kā arī vispārinātu šīs sistēmas obligātu izmantošanu visās valsts pārvaldes struktūrās.

E-iepirkumu sistēma nodrošina tās dalībniekiem iespēju pašiem nerīkot konkursu, bet gan izvēlēties nepieciešamās preces no sistēmā jau atlasītajiem piegādātājiem. Sistēma darbojas kā preču katalogs un to uztur Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA). Pašlaik sistēmā ir 12 aktīvi preču katalogi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!