No ministrijām Ziemassvētkos visvairāk naudas apsveikumu kartīšu iegādei un sūtīšanai šogad izlietojusi Izglītības un zinātnes, kā arī Aizsardzības ministrija, kas šim mērķim atvēlēja aptuveni 900 latu katra, liecina BNS apkopotie dati.
Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) preses sekretārs Artis Jurkevics informēja, ka ministrija šogad par 2200 kartītēm iztērējusi 924 latus. Savukārt Aizsardzības ministrija (AM) apsveikuma kartītēm iztērējusi ap 900 latu, kopumā izsūtot ap 1000 apsveikumu gan sadarbības partneriem ārvalstīs, gan tepat Latvijā, informēja AM preses sekretārs Airis Rikveilis. Apsveikumi nogādāti adresātiem, izmantojot diplomātisko pastu un ministrijas kurjeru, kā arī pasta pakalpojumus.

Topošā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija šogad nesūtīs apsveikuma kartītes, taču par ministra pakļautībā nodotās Pašvaldību lietu pārvaldes līdzekļiem izgatavos nākamā gada kalendārus ar ministra Ivara Gatera novēlējumu un administratīvi teritoriālās reformas kritērijiem. No pārvaldes programmas pašvaldību reformas popularizēšanai 1000 kalendāru izgatavošanai un nosūtīšanai atvēlēti 250 lati, informēja ministra preses sekretāre Dace Zvirbule.

Labklājības ministrijai daudz kartīšu palicis pāri no pagājušā gada Ziemassvētkiem, un, lai taupītu līdzekļus, ministrija lielākajai daļai partneru sūtīs tās. Apsveikumu, pastmarku un aplokšņu iegādei LM tērēs 125 latus, informēja sabiedrisko attiecību nodaļā.

Kultūras ministrija Ziemassvētku kartītēm šajā gadā izlietojusi vairāk nekā 500 latu, informēja ministrijas preses sekretāre Gundega Blumberga. "Sākotnēji gribējām atteikties no šī tradīcijas, bet tad sapratām, ka, tā kā neko citu mēs mūsu tik daudzajām pārraudzībā un pārziņā esošajām iestādēm dot nevaram, tad kartīte ar Ziemassvētku sveicieniem ir vienīgais veids, kā atgādināt par ministrijas eksistenci," sacīja Blumberga.

Iekšlietu ministrijas (IeM) Preses un sabiedrisko attiecību departamentā BNS informēja, ka svētku apsveikuma kartītēm ministrijas budžetā šogad atvēlēts latu.

Tieslietu ministrija apsveikumu kartītēm šogad tērējusi tikai 100 latu. "Šī ir vismazākā summa pēdējos gados, kas atvēlēta svētku apsveikumiem," sacīja ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Andris Vitenburgs. Viņš uzsvēra, ka šogad kartītes parakstījis tieslietu ministrs Aivars Aksenoks, tā novēršot iespējamu dublēšanos, kad adresāts saņem divas vai trīs vairāku ministrijas amatpersonu parakstītas apsveikumu kartītes.

Ārlietu ministre Sandra Kalniete šajos Ziemassvētkos nosūtījusi ap 700 apsveikumu ārvalstu kolēģiem, valdības locekļiem, Latvijas diplomātiem ārvalstīs un ārvalstu vēstniekiem Latvijā, kā arī citām valsts iestādēm. Apsveikumiem izmantotas iepriekšējos gados iepirktās kartītes no Ārlietu ministrijas (ĀM) rezervēm, un tās adresātiem nogādātas, izmantojot diplomātisko pastu un kurjerdienestu, informēja ĀM preses sekretārs Rets Plēsums. Kopējās apsveikumu sūtīšanas izmaksas viņš nevarēja nosaukt.

Satiksmes ministrija šogad paredzējusi izsūtīt līdz pat 800 apsveikuma kartīšu, informēja ministrijas Preses un informācijas daļas vadītāja Sarma Kočāne, norādot, ka kopējā summa nepārsniegs 400 latu. Galīgās izmaksas par apsveikuma kartītēm no tipogrāfijas paredzēts saņemt nākamā gada sākumā. Viņa norādīja, ka vienas kartītes cena ir no 30 līdz 40 santīmiem un tās sagatavotas latviešu un angļu valodā. Tajā skaitā lielākā daļa kartīšu tiekot sūtītas ārvalstu sadarbības partneriem.

Finanšu ministrija šogad Ziemassvētku apsveikuma kartītēm ir iztērējusi ap 800 latiem, sacīja ministrijas preses sekretāre Baiba Melnace. Turklāt kartītes piešķirtas tikai finanšu ministram, ministrijas valsts sekretārei un viņas vietniekiem, bet, ja apsveikumus vēlas sūtīt citi ministrijas darbinieki, tas jādara uz sava rēķina. Finanšu ministrija rīkojusi arī Ziemassvētku balli restorānā "Kaļķu vārti", kas izmaksājusi ap 2000 latiem. Taču ieejas maksa ministrijas darbiniekiem uz šo pasākumu bija 10 lati no personas.

Savukārt Rīgas dome izsūtīs 3500 Ziemassvētku apsveikumus un par apsveikumu kartītēm samaksātos 3865 latus ziedos Bērnu klīniskajai slimnīcai aparatūras iegādei, informēja domē. Dome iegādājās kartītes ar bērnu zīmējumiem no Jauno uzņēmēju palātas. Šīs apsveikumu atklātnītes nodrukātas labdarības akcijas "Mans sapnis par.." ietvaros un no kartīšu pārdošanas iegūto līdzekļus tērēs slimnīcas Ausu, kakla un deguna slimību klīnikai aparatūras iegādei.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Ziemassvētku un Jaunā gada apsveikumiem plāno atvēlēt aptuveni 500 latu, informēja ministrijas Administratīvā departamenta direktors Jānis Budrēvičs.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga nosūtījusi ap 1000 apsveikumu ārvalstu kolēģiem, Latvijas diplomātiem ārvalstīs, Latvijā akreditētajam diplomātiskajam korpusam, Latvijas pašvaldībām, Saeimai un citām valsts augstākajām amatpersonām, kā arī uzņēmējiem, kas prezidente šajā gadā pavadījuši valsts vizītēs, pastāstīja prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!