Pārbaudot ziedojumu izlietošanu Jūrmalas domē, Valsts kontrole (VK) konstatējusi, ka gandrīz puse ziedotās naudas - 209 tūkstoši latu - nav dokumentos norādīta kā ziedojumi, bet gan kā dažādi maksājumi, tādējādi pārkāpjot grāmatvedības likumu.
Valsts kontrole ieteiks šo summu atmaksāt atpakaļ ziedotājiem, bet materiālus par revīziju domē iesniegs Ģenerālprokuratūrai un īpašu uzdevumu ministram valsts reformu lietās Jānim Krūmiņam.

Jūrmalas mērs Leonīds Alksnis žurnālistiem norādīja, ka šo summu ziedojušas četras personas, no kurām Jūrmalas dome plāno saņemt iesniegumus, kas apliecinātu, ka šī summa ir ziedota brīvprātīgi. Tādā gadījumā summa nebūšot jāatmaksā.

Šī summa sastāv no viena liela - 200 000 latu - ziedojuma un trim mazākiem ziedojumiem, paskaidroja Alksnis.

Alksnis, kas tikai no rīta vienlaicīgi ar žurnālistiem iepazinās ar VK atzinumu, vēl nevarēja pateikt, vai to pārsūdzēs, piebilstot, ka konsultēsies par šo jautājumu ar juristiem.

No kopējās pērn un šogad deviņos mēnešos ziedotās summas - 491 564,40 - 277 tūkstošus samaksājušas personas, kas savā īpašumā ieguvušas zemi, par to norēķinoties ar sertifikātiem.

Valsts kontrolieris Raits Černajs norādīja, ka amatpersonas nedrīkst pieņemt lēmumus par personām, no kurām saņēmušas ziedojumus un dāvinājumus gada laikā. Kaut gan zemes iegūšana īpašumā, 100% maksājot ar sertifikātiem, nav nelikumīga, faktiski šīs personas par zemes iegūšanu netieši ir maksājušas latos, ziedojot naudu pašvaldībai.

Černajs pieļāva, ka ierosinās Saeimai likumdošanā atrisināt ziedojumu un dāvinājumu kārtību, lai turpmāk nerastos jautājumi par šādas rīcības ētisku pusi.

VK arī noteikusi Jūrmalas domei uzrēķinu 120 000 latu apjomā. Šādu summu domei ziedoja baņķieris Viktors Krasovickis vēsturiskā un kultūras mantojuma sakārtošanai, bet dome tos izlietojusi citiem mērķiem.

Alksnis žunālistiem pauda, ka dome mēģinās vienoties ar Krasovicki par viņa piekrišanu šīs summas izlietošanai.

Černajs arī norādīja, ka dome izlietojusi 384 000 latu dažādiem pilsētas iekārtošanas mērķiem, kas būtu veicami par pilsētas budžeta līdzekļiem, piemēram, ielu seguma remontam, ielu apgaismošanas iekārtošanai un citiem mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!