Valsts kontrole (VK) revīzijā par energokompānijas "Latvenergo" administratīvās ēkas un Rīgas pirmās termoelektrocentrāles (TEC - 1) rekonstrukcijas konkursiem un arī par valdes darba līgumiem un 2002.gada mārketinga budžeta apstiprināšanas un izpildes likumību nav atklājusi pārkāpumus, pastāstīja VK.
"Latvenergo" nav pretenziju pret VK revīzijā konstatēto, tāpēc kompānija nav pārsūdzējusi revīzijas rezultātus VK padomē, pavēstīja kompānijas pārstāvis Andris Siksnis

VK uzsākt revīziju šā gada sākumā lūdza kompānijas valsts kapitāla daļu turētāja pārstāvis Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Kaspars Gerhards.

Februāra sākumā Gerhards vērsās VK ar lūgumu izvērtēt "Latvenergo" rīkotos konkursus Rīgas TEC-1 un energokompānijas administratīvās ēkas Pulkveža Brieža ielā rekonstrukcijai, kā arī pagājušā gada mārketinga budžetu. Tāpat bija VK lūgta izteikt viedokli par "Latvenergo" valdes locekļiem noslēgto darba līgumu atbilstību likumam par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu.

Gerhards Valsts kontrolē vērsās, pēc tam kad 6.februāra vakarā ekonomikas ministrs Juris Lujāns paziņoja, ka "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons ir zaudējis viņa uzticību.

Ministrs Miķelsonam pārmeta augstās izmaksas mārketinga un sabiedrisko attiecību vajadzībām 2002.gadā - aptuveni 1,2 miljonus latu. Lujāns bija neapmierināts arī ar īpašajām privilēģijām "Latvenergo" valdes noslēgtajos darba līgumos. Pašlaik ar valdes locekļiem jau ir noslēgti jauni darba līgumi, kuros vairs nav ministra sašutumu izraisījušie līguma punkti, kas paredzēja ievērojamu kompensāciju izmaksu gadījumā, ja viņus atbrīvo no darba..

Tāpat ministra aizdomas bija radījuši "Latvenergo" noslēgtie līgumi par augstajām rekonstrukcijas izmaksām administratīvajai ēkai un TEC-1. Uzņēmums pašlaik īsteno administratīvās ēkas rekonstrukciju, jo tā nodota ekspluatācijā 1982.gadā un kopš tā laika nebija veikti ēkas tehniskā stāvokļa uzlabošanas darbi. Ēkas renovācijas darbos energokompānija plāno ieguldīt ap 6,5 miljoniem latu.

Savukārt kopējās Rīgas TEC-1 atjaunošanas izmaksas varētu pārsniegt 40 miljonus latu, jo nepieciešams veikt gan būvniecības darbus, gan jaunu iekārtu iegādi un montāžu. TEC-1 rekonstrukciju iecerēts pabeigt 2005.gadā. "Latvenergo" līgumu par TEC-1 rekonstrukciju noslēdzis ar konkursā uzvarējušo Zviedrijas kompāniju "Alstom Power Sweden".

Jau vēstīts, ka "Latvenergo" padome, pabeidzot izvērtēt valdes darbu, neatbrīvoja nevienu no valdes locekļiem, bet izteica viņiem rājienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!