Valdība otrdien akceptēja koncepciju par minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanu trūcīgajiem iedzīvotājiem, kura paredz trūcīgajiem nodrošināt minimālo ienākumu līmeni 21 lata apjomā.
Par to žurnālistus informēja labklājības ministrs Roberts Jurdžs.

Ministrija bija sagatavojusi trīs metodes minimālo ienākumu līmeņa nodrošināšanai, kurās tas svārstījās no 21 līdz aptuveni 30 latiem atkarībā no metodes, pēc kuras minimālo reālo ienākumu līmeni aprēķinās.

Valdības akceptētā varianta īstenošana ik gadu izmaksās aptuveni 15 miljonus latu. Šos līdzekļus paredzēts ņemt no pašvaldību budžeta.

Valdība izvēlējusies garantēt 21 lata minimālos ienākumus, jo uzskatīja, ka šim sociālā nodrošinājuma veidam nav jābūt vienādam vai jāpārsniedz minimālās pensijas vai sociālā nodrošinājuma pabalsta apjoms, kas ir 30 lati.

Izmaksājamā pabalsta summa aptuveni sakrīt ar summu, ko pašvaldības jau šobrīd izmaksā sociālajai palīdzībai.

Jurdžs uzsvēra, ka līdz ar koncepcijas ieviešanu mainīsies kārtība, kā piešķirami sociālie pabalsti, jo šobrīd pabalstus piešķir veselai sociālai grupai, nevis izvērtējot atsevišķi, kam tie nepieciešami visvairāk.

Ministrs prognozēja, ka pašvaldību sociālo dienestu darbiniekiem būs vairāk jāstrādā, lai novērtētu katras personas nepieciešamību pēc pabalsta.

LM līdz maijam valdībā jāiesniedz grozījumi likumā par sociālo palīdzību, kas paredzēs pārejas periodu pabalsta minimālā ieviešanai.

LM Sociālās palīdzības politikas un prognozes nodaļas vadītāja Aija Rieba BNS iepriekš atzina, ka ne visas pašvaldības līdzekļu trūkuma dēļ spēj nodrošināt šī pabalsta izmaksu.

Pārējās metodes paredzēja minimālo ienākumu līmeni noteikt 27 latu apjomā, kas ir 90% no sociālā nodrošinājuma pabalsta, un 30 latu, kas ir 50% no reālajiem ienākumiem uz vienu personu mājsaimniecībā.

Šobrīd valstī ir noteikts iztikas minimums, taču tas nav reāli nodrošināms, tāpēc ir vairāk deklaratīvs, atzina ministrijas speciāliste. Šobrīd iztikas minimums ir aptuveni 83 lati.

Šobrīd aptuveni 1,5 miljoniem Latvijas iedzīvotāju ienākumi ir līdz 60 latiem, aptuveni 360 tūkstošiem iedzīvotāju - līdz 50 latiem. Aptuveni 20 latu ienākumi ir 360 tūkstošiem iedzīvotāju. Sociālās palīdzības pakalpojumu sniegšana ir gan valsts, gan pašvaldību kompetencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!