Jauno valdību veidojošās partijas pirmdien vienojušās par vēl lielāku algu samazinājumu valsts pārvaldē strādājošiem – viņiem algas būs jāsamazina par 20%, nevis par 10% kā tas bija plānots līdz šim. Tādā veidā topošā valdība vēlas samazināt budžeta izdevumus par 280 miljoniem latu.

Vēl piektdien samazinājums bija plānots 360 latu apmērā. Savukārt budžeta ieņēmumi tiks palielināti par 100 miljoniem latu, jo iecerēts to sociālās iemaksas daļu, kas tiek nodotā otrā pensiju līmeņa pārvaldītājam, - no 8% līdz 2%, un pārējo ieskaitīt sociālajā budžetā.

Tādā veidā budžeta deficīts varētu būt 7% apmērā no IKP, nevis 8% kā tas sākotnēji bija iecerēts. Deficīts samazināts, jo tika saņemti signāli no starptautiskā aizdevuma izsniedzējiem, ka šāds deficīts būtu pārāk liels.

Premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis (JL) pirmdien žurnālistiem atzina, ka topošās koalīcijas partiju sarunās vislielākās domstarpības patlaban ir par samazinājumu Izglītības un zinātnes ministrijai un Veselības ministrijai. Tāpat Tautas partija (TP) uztur prasību uzticēt tai ES struktūrfondu pārraudzību, nododot to Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai, ko vadīs TP. 

Tāpat pastāvot domstarpības par valsts uzņēmumu padomju likvidēšanu, jo TP neatbalsta padomju likvidēšanu ne tikai SIA, bet arī akciju sabiedrībās. 

Dombrovskis tomēr norādīja, ka, neskatoties uz iebildumiem, potenciālajiem ministriem jāsagatavo budžeta plāns atbilstoši norādītajiem samazinājumiem.

Uz jautājumu, vai viņš ir pārliecināts par koalīcijas atbalstu ceturtdien, premjera amata kandidāts atbildēja, ka otrdiena to parādīs, jo arī tad iecerēts turpināt sarunas.  

TP Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis uzsvēra, ka prasība mainīt struktūrfondu uzraudzības kārtību ir pamatota, jo, pēc TP domām, tas sekmētu naudas veiksmīgus apgūšanu. TP neredz jēgu veidot jaunu valdību un ieviest kaut kādas izmaiņas, nerisinot problēmas pēc būtības, kas padarītu efektīvāku šo līdzekļu apguvi. Par struktūrfondu fondu uzraudzību sarunas vēl turpināsies, un Kučinskis nevarēja atbildēt, vai šis jautājums varētu kļūt par iemeslu tam, ka TP atteiktos balsot par Dombrovska valdību.

Kučinskis uzsvēra, ka izšķirošā nozīme tam, vai TP atbalstīs Dombrovska valdību, būs tam, vai izdosies savlaicīgi atrisināt "papīru jautājumus". Kučinskis skaidroja, ka būs ļoti liela nozīme tam, kas tiks ierakstīts valdības deklarācijā - vai tikai vispārīgās frāzes vai reālās lietas. 

Kučinskis arī pozitīvi novērtēja līdzšinējo koalīcijas spēju vienoties par valdības solidāro atbildību par valsts budžeta apcirpšanu un turpmākajiem lēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!