Foto: LETA

Valsts policiju (VP) kopš 2008.gada, labāka darba meklējumos vai sasniedzot izdienas pensijas vecumu, pametuši aptuveni 3000 policistu, un pagaidām nav apstākļu, ka policijā krīze būtu pārvarēta, stāstīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

"Es domāju, ka policijā krīze vēl nav pārvarēta. Ir, protams, signāli un priekšnosacījumi, kas varētu liecināt ka smagāk jau diez vai būs, taču nevarētu teikt, ka policija iet lieliem soļiem pretim gaišajai nākotnei un visi ir optimisma pilni," uzsvēra VP priekšnieks.

Šobrīd aktuālākās problēmas policijai ir personāla trūkums un novecojušais tehniskais nodrošinājums, norādīja Ķuzis.

VP priekšnieks pastāstīja, ka kopš 2008.gada Valsts policiju labprātīgi pametuši aptuveni 3000 policistu. Pārsvarā šie likumsargi bija sasnieguši izdienas pensijas vecumu vai arī aizgājuši pēc paša vēlēšanās. Pārsvarā šie policisti bija pieredzējuši.

Uz 1.decembri Valsts policijā dienēja 6453 policijas amatpersonas, bet strādāja 699 policijas darbinieku. Policijai šobrīd trūkst aptuveni 700 amatpersonu un pavisam nedaudz darbinieku.

Lai šo pieredzes trūkuma caurumu aizlāpītu, VP šobrīd liek akcentu uz jauno policistu apmācību. No 1.janvāra paredzēta centralizēta policistu apmācība, ko veiks VP koledža, kura nodrošinās vienveidīgu apmācību visā valsts teritorijā, norādīja Ķuzis.

Runājot par materiālo nodrošinājumu, Ķuzis teica, ka šogad ir bijuši vairāki automašīnu iepirkumi, un tas, protams, ir atspaids autoparka atjaunošanā. Tāpat šogad ir stabilizēts stāvoklis ar degvielas krājumiem, kuri nepieciešami pienākumu veikšanā. Arvien vairāk policijas transportlīdzekļu tiek aprīkoti ar globālās pozicionēšanas sistēmām, un policija nākamgad plāno iegādāties ātruma kontroles mērierīces.

VP priekšnieks nenoliedza, ka policijā atalgojums joprojām ir zems, taču viņš atgādināja, ka no nākamā gada sākuma kopējais policistu atalgojums palielināsies, proti, katrs policists no 1.janvāra uz rokas saņems aptuveni 30 latus. Tāpat nākamgad policija apņēmības pilna visiem darbiniekiem maksāt atvaļinājuma pabalstu, proti, 20% apmērā no mēnešalgas. Tāpat no 1.janvāra līdz 30% no mēnešalgas pieaugs piemaksas darbiniekiem, kuri strādā labāk vai vairāk par saviem kolēģiem.

To, vai šāds atalgojums apturētu cilvēku aiziešanu, rādīšot laiks, taču jaunākās tendences ir iepriecinošas, jo liecina, ka cilvēki ir gatavi turpināt strādāt policijā. "Turpinām uzņemt jaunus cilvēkus ar augstāko juridisko izglītību, kas iegūta citās augstskolās, taču viņu apmācību laiks VP koledžā palielināts no trīs līdz sešiem mēnešiem," piebilda VP šefs.

Ķuzis arī uzskata, ka, vidēji ņemot, Latvijas policija būtiski neatpaliek no rietumvalstu radniecīgajiem dienestiem. "Ja vidēji ņem, tad situācija nemaz tik slikta nav. Attiecībā uz materiāltehnisko nodrošinājumu domāju, ka izskatāmies normāli. Es nevaru teikt, ka Latvijas policisti būtu sliktāki, piemēram, ja salīdzina ar kaimiņvalstīm," uzsvēra Ķuzis.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!