Foto: DELFI Aculiecinieks

Latvijas augstākās amatpersonas - Valsts prezidents Andris Bērziņš, valdošās partijas "Vienotība" priekšsēdētāja un Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa un premjers Valdis Dombrovskis (V) - trešdien publiskotos tautas skaitīšanas rezultātus vērtē kā labākus par cerēto, tomēr atzīst, ka arī turpmāk demogrāfijai jābūt politiķu uzmanības lokā. Premjers turklāt sola vēlākais nākamgad valsts budžetā paredzēt līdzekļus ģimeņu ar bērniem atbalstam.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) trešdien žurnālistiem arī atzina, ka tautas skaitīšanas rezultāti ir "prognozētajās robežās" un pat nedaudz pārsniedz pesimistiskākās prognozes. Viņš uzsvēra, ka valdībai būs nopietni jāstrādā gan pie ekonomiskās situācijas uzlabošanas un jaunu darbavietu radīšanas, lai mazinātu izbraukšanu no valsts, gan pie demogrāfijas jautājumu risināšanas.

Premjers uzsvēra, ka tāpēc jau šī gada budžeta grozījumos vai vēlākais nākamā gada budžetā jāparedz papildu finansējums bērnudārzu pieejamībai un pabalstu izlīdzināšanai starp pirmo gadu pēc bērna piedzimšanas un brīdi, kad bērns sāk iet bērnudārzā.

Savukārt Āboltiņa trešdien žurnālistiem sacīja: "Mēs priecājamies, ka tautas skaitīšanas dati ir optimistiskāki nekā tika paredzēts vispesimistiskākajās prognozēs". Tomēr politiķe atzina, ka valdošajiem politiskajiem spēkiem tuvākajā laikā būs jāpievērš liela uzmanība demogrāfijas jautājumiem un jācenšas panākt, lai no valsts izbraukušie cilvēki vēlētos atgriezties.

Arī prezidents Bērziņš atzina, ka rezultāti ir nedaudz labāki nekā izskanējis prognozēs, un uzsvēra, ka tautas skaitīšanas dati parāda "reālo situāciju", uz kuras pamata "mēs varam plānot nākotnes attīstību, domāt, kā šo attīstību paātrināt, lai vismaz saglabātu esošo situāciju".

Bērziņš piebilda, ka šonedēļ uzsāktajās sarunās ar partijām apspriesta arī Nacionālās attīstības plāna izstāde, kura gatavošanā liela nozīme būs tautas skaitīšanā atklātajam.

Jau vēstīts, ka pērn notikušajā tautas skaitīšanā saskaitīti 2 067 887 Latvijas iedzīvotāji, kas ir par 309 000 mazāk nekā iepriekšējā tautas skaitīšanā 2000.gadā, liecina trešdien publiskotie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Latvijas iedzīvotāju skaits pērn bija gandrīz tāds pats kā 1959.gadā.

Centrālā statistikas pārvalde norāda, ka iedzīvotāju skaita samazinājums ir noticis gan iedzīvotāju dabiskās kustības (mirušo skaitam pārsniedzot jaundzimušo skaitu), gan starptautiskās migrācijas ietekmē. Tā kā iedzīvotāju mirstība visā laikposmā kopš iepriekšējās tautas skaitīšanas ir bijusi lielāka salīdzinājumā ar jaundzimušos skaitu, iedzīvotāju skaits šī faktora dēļ ir samazinājies par 119 tūkstošiem, bet starptautiskās emigrācijas ietekmē – par 190 tūkstošiem cilvēku, liecina tautas skaitīšanas rezultāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!