Foto: P. Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) uzskata, ka nav iespējams no šā gada 1. janvāra ieviest veselības aprūpes finansēšanas kārtību, sadalot iedzīvotājus divās grupās, balstoties uz sociālā nodokļa izmaksu, tāpēc līdz 1. jūnijam ir jāsaglabā iepriekšējā finansēšanas kārtība, paziņojumā medijiem norāda LĀB prezidente Ilze Aizsilniece.

LĀB uzskata, ka šajā laikā jāturpina diskusija par to kā, uzlabot, nevis samazināt veselības aprūpes pieejamību Latvijas iedzīvotājiem.

Aizsilniece pauž, ka ir nepieciešama papildus diskusija par divu grozu sistēmu un tās ietekmi uz Latvijas iedzīvotāju finansiālo pieejamību veselības aprūpei, kura jau tā ir viszemākā Eiropas Savienībā.

2018. gada pēdējās dienās esošie e-veselības darbības traucējumi un tehniskās problēmas 2019. gada 1. janvārī varētu arī radīt problēmas arī turpmāk pacientu statusa noteikšanā, apmeklējot ģimenes ārstus un veselības aprūpes iestādes.

Jau vēstīts, ka no šā gada 1. janvāra Latvijā bija paredzēts ieviest valsts veselības apdrošināšanu. Jaunā kārtībā paredz būtiskas izmaiņas, proti, atkarībā no sociālās apdrošināšanas iemaksu vai brīvprātīgo maksājumu veikšanas strādājošie iedzīvotāji būs apdrošināti vai neapdrošināti – saņems pilnu vai pamata veselības aprūpes pakalpojumu "grozu".

Tika solīts, ka to, vai iedzīvotājs ir apdrošināts vai neapdrošināts, uzzināt varēs 1. janvārī, tā pērnā gada beigās informēja Nacionālais veselības dienests (NVD). Bija paredzēts, ka savu apdrošināšanas statusu iedzīvotājs varēs aplūkot, autentificējoties E-veselības portālā www.eveseliba.gov.lv ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem, piemēram, internetbankas piekļuves datiem, e-parakstu vai eID.

Dienu pirms jaunās kārtības spēkā stāšanās, pirmdien, 31. decembrī, NVD savā IT infrastruktūras darbībā, kurai ir jānodrošina veselības aprūpei apdrošināto personu datubāzes darbība tiešsaistē, konstatējis darbības kļūdas.

Otrdien, 1. janvārī, izplatītā paziņojumā NVD norādīja, ka līdz īpašam NVD paziņojumam visām ārstniecības iestādēm no 2019. gada 1. janvāra jāievēro 2018. gada pacientu pieņemšanas nosacījumi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!