Foto: Kadrs no video

Valsts vides dienests (VVD) aicina hidroelektrostaciju (HES) apsaimniekotājus un īpašniekus sekot līdzi ūdens līmeņa izmaiņām un nepieļaut avārijas situāciju rašanos saistībā ar plūdiem, informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

Viņa stāstīja, ka HES apsaimniekotājiem un īpašniekiem izsūtītās vēstulēs VVD atgādina, ka situācijās, kad ir augsts plūdu risks, precīzi jāievēro HES ūdenskrātuves ekspluatācijas noteikumi un drošuma programma un jārīkojas atbilstoši tajā paredzētajai kārtībai.

Novērtējot iespējamo plūdu apmērus, savlaicīgi jāatbrīvo aizsprosta ailas, nepieļaujot ūdens līmeņa celšanos virs kritiskās atzīmes, nu nepieciešamības gadījumā jāpazemina ūdens līmeni līdz atzīmei, kas norādīta ūdens resursu lietošanas atļaujā, stāstīja Bukleviča.

VVD pārstāve atgādināja, ka HES ir jānodrošina diennakts dežūras, lai darbinieki operatīvi regulētu ūdens līmeni, kā arī apzināt iekārtas, kuras varētu izmantot elektroenerģijas piegādes pārtraukuma gadījumā, proti, mehāniski aizvaru pacēlāji, sūkņi, kas darbojas bez elektrības. Būtiski arī savstarpēji saskaņot to HES darbību, kas atrodas un strādā kaskādē.

Kā ziņots, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) izplatītā aktuālā prognoze tuvākajām dienām liecina, ka daļā valsts teritorijas vienā dienā nolīs visa mēneša norma un pastāv augsts plūdu risks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!