Foto: F64
Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags atzinīgi vērtē attiecības starp dažādu konfesiju kristiešiem Latvijā, vienlaikus uzsverot vēl lielāku pašu konfesiju tuvināšanās nepieciešamību.

"Sabiedrībai vispār ir vajadzīga konsolidācija, un lai Dievs žēlīgs sabiedrībai, kur ir reliģiski konflikti, kādus redzam, piemēram, Īrijā vai nemieros Francijā," intervijā uzsvēra Vanags, "Latvija ir ļoti svētīta ar to, ka dažādu konfesiju kristieši draudzīgi satiek savā starpā."

Lai arī arhibīskaps atbalsta dažādu konfesiju tuvināšanos, Vanags uzsvēra, ka ar to neizprot konfesiju savstarpēju apvienošanos, par kuru pavasarī tika sacelta ažiotāža Latvijas sabiedrībā. Šobrīd LELB ar Romas katoļu baznīcu Latvijā sākusi teoloģiskas diskusijas, lai noskaidrotu katras puses pozīcijas dažādos jautājumos, īpaši tādos, kur atšķirības pastāv jau kopš 16.gadsimta un gadu gaitā tās varbūt vēl ir pieaugušas, skaidroja Vanags.

Pēc Vanaga domām, būtiskāk par vienu vai citu konfesiju apvienošanos ir cilvēku attieksme kopumā pret pievienošanos organizētām reliģiskām formām, jo diezgan izplatīts ir priekšstats, ka cilvēks savu reliģiju var kopt arī individuāli, neesot ne no viena atkarīgs vai saistīts. "Tikai es un mans Dievs, tāds, kādu es pats iedomājos," skaidroja arhibīskaps, piebilstot, ka šādi uzskati ir visai izplatīti ne tikai agnostiķu vai ateistu, bet arī reliģiski noskaņotu cilvēku vidū.

"Baznīcas pastāvēšanas fakts ir izaicinājums mūsdienu ideālam par pašpietiekamu cilvēku, kuram neviens cits nav vajadzīgs. Ja cilvēkiem atgādina, ka baznīcu Kristus ir dibinājis ar nolūku un ir darījis visu, lai cilvēkus vestu kopā un tuvinātu citu citam, daudzi reaģē ar komentāriem, ka baznīca ir tikai bizness un ka starp cilvēku un Dievu neesot vajadzīgi kaut kādi starpnieki," teica Vanags.

Arhibīskaps akcentēja, ka neviena iniciatīva, kas veicina sabiedrības šķelšanu un sadrumstalošanu, nav nekas labs, tomēr luteriskā baznīca nesaredz nopietnus draudus Saeimā pieņemtajā lēmumā, kas turpmāk Latvijā vienas konfesijas piederīgajiem ļaus dibināt vairākus reliģiskos centrus. "Daudzās valstīs ir vairākas luterāņu kopienas, kas pastāv kā atsevišķas baznīcas vai organizācijas," skaidroja arhibīskaps, vienlaikus piebilstot, ka Latvijā autonomi pastāvošās luterāņu kopienās pēdējā laikā esot novēroti signāli, kas liecinot par vēlēšanos tuvoties lielajai baznīcai, apjēdzot, ka luterāņiem savā starpā būtu daudz lielāks iemesls tuvināties nekā luteriskajai un katoļu baznīcai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!