Foto: LETA
Lai atslēgtu Vanšu tilta pilona durvis un nokļūtu līdz vīrietim, kurš ceturtdien pēcpusdienā uzrāpās pa vantīm līdz augšai un nolēca lejā, pilona durvju atslēgu atbildīgie dienesti meklējuši novēloti un pa aplinkus ceļiem.

SIA "Rīgas Tilti" vadītājs Albīns Jasaitis portālam "Delfi" sacīja, ka dienesti atslēgas meklējumos nevērsās pa tiešo "Rīgas tiltu" birojā, bet gan Rīgas domē. Tajā iedots "Rīgas Tiltu" darbinieka telefona numurs, taču darbinieks bijis ceļā uz lidostu. "Zvanu no dienestiem darbinieks saņēma tieši plkst.17, lai gan aptuveni stundu viss process jau notika," sacīja Jasaitis.

"Rīgas Tiltu" darbinieks pēc zvana saņemšanas devies uz "Rīgas Tiltu" biroju, ceļā iekļuvis sastrēgumā un kādu ceļa gabalu vēl mērojis ar kājām līdz saticis policistus, kuri viņu nogādājuši "Rīgas Tiltu" birojā, kur tad izsniegta pilona atslēga, taču tad jau bija par vēl un atslēgu vairs nevajadzēja, skaidroja tilta apsaimniekošanas uzņēmuma vadītājs.

Viņš sacīja, ka darbinieks neatminas, kāda iestādes – policijas vai glābēju - darbinieki zvanījuši un jautājuši atslēgu, tas tiks skaidrots pirmdien.

Jasaitis skaidroja: ātrāk pie atslēgas būtu varējis tikt, ja zvanītu laicīgi un pa taisno uz "Rīgas Tiltu" biroju vai arī viņam personīgi. Atslēgu tad varētu salīdzinoši ātri nogādāt uz Vanšu tiltu, jo "Rīgas Tiltu" birojs Vanšu tilta smailei atrodas visai tuvu - Balasta dambī. "Nesaprotu, kāpēc tas tā netika izdarīts [..]. Mēs vainīgi nejūtamies, taču tagad izskatās, ka "Rīgas Tiltu" personā cenšas atrast vainīgo notikušajā," neizpratnē bija "Rīgas tiltu" vadītājs.

Rīgas domē portālam "Delfi" apliecināja, ka operatīvie dienesti zvanījuši uz domes Apmeklētāju pieņemšanas centru un lūguši Vanšu tilta pilonu atslēgu, taču tiltu apsaimnieko uzņēmums "Rīgas Tilti", nevis pašvaldībā, un domes rīcībā atslēgas nebija, tāpēc domes darbinieki neko daudz palīdzēt nevarēja. Lai risinātu situāciju, domes pārstāvji sazinājušies ar "Rīgas Tilti" darbinieku, lūdzot piegādāt atslēgu.

"Rīgas Tilti" vadītājs arī norādīja, ka, ņemot vērā ārkārtas situāciju, glābēji varēja nekavējoties uzlauzt durvis, un tehniski tas būtu iespējams.

Savukārt Rīgas domes Satiksmes departaments noskaidroja, ka vantis bija nosmērētas ar īpašu slidenu vielu, taču tā nedod 100% garantiju. Lai gan vantis slīd un viela smērē kāpēju, tomēr tā pilnībā neizslēdz iespēju uzrāpties vantīs un negarantē, ka traģēdija nenotiks.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) pateicās Valsts policijai, glābējiem un visiem dienestiem, kas bija iesaistīti ceturtdienas krīzes situācijas risināšanā.


Jau vēstīts, ka policijas psihologs laicīgi netika pie Vanšu tiltā uzkāpušā un vēlāk nolēkušā vīrieša, lai atrunātu viņu no pašnāvības, jo nav bijusi pieejama Vanšu tilta durvju atslēga. Policijas speciālists psihologs mēģinātu atrunāt vīrieti no pašnāvības, ja varētu laicīgi tikt viņam klāt. Taču tikt pie vīrieša viņam liedza slēgtās durvis.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Oskars Āboliņš žurnālistiem stāstīja, ka uzlauzt Vanšu tilta durvis nebija iespējams, jo tās ražotas no īpaši izturīga metāla sakausējuma, un VUGD rīcībā nav tehnikas, kas būtu piemērota šādu durvju atvēršanai. Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone – Godmane piektdien uzsvēra, ka situācija, kad tilta durvju atslēga nav bijusi pieejama, nav normāla, un turpmāk šī atslēga glabāsies Rīgas domes ēkā un būs pieejama operatīvajiem dienestiem jebkurā brīdī.

Ceturtdienas pēcpusdienā kāds vīrietis uzrāpās Vanšu tiltā, no kura viņš nolecis, uzkrītot uz trolejbusa vadiem. Vīrietispēc kritiena gājis bojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!