Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) pieprasījis Garkalnes novada domes priekšsēdētājam Mārtiņam Gunāram Bauzem-Krastiņam (LZS) paskaidrojumus par Augstākās tiesas (AT) sprieduma nepildīšanu saistībā ar nelikumīgu krasta uzbēršanu Baltezeram, informēja ministra pārstāve Agnese Vārpiņa.

AT 2017. gada 22. februārī lēma negrozīt Administratīvās apgabaltiesas 2015. gada 8. jūnija spriedumu, kur tiesa noraidīja pieteicēju pieteikumu par labvēlīga administratīvā akta - būvatļaujas - izdošanu. AT spriedums paredz novērst nelikumīgu būvniecību Lielā Baltezera applūstošās teritorijas apbūvē un atzīt jebkādu būvniecību šai apgabalā par neatbilstošu Satversmei.

Līdz ar to, ar šo lēmumu tika atcelts Garkalnes novada domes 2013. gada 28. maija lēmums "Par zemes līmeņa atjaunošanu nekustamajos īpašumos Baltezerā, Garkalnes novadā."

Kā skaidro Vārpiņa, tiesa atzina, ka ir nepieciešams pēc iespējās ātrāk novērst applūstošās teritorijas uzbēršanas sekas, kas sāktas, pamatojoties uz domes atļaujas izdošanu. "Šajā gadījumā sabiedrības intereses tiek vērtētas augstāk nekā atsevišķo privātīpašnieku intereses, kā vienu no spriedumā minētajiem argumentiem minot palieņu pļavas nozīmību, jo tās veic plūdu negatīvo seku novērtēšanas funkciju," pauž ministrijā.

VARAM, 22. aprīlī saņemot iedzīvotāju iesniegumu, secinājusi, ka AT sprieduma izpilde nav nodrošināta, kā rezultātā pašvaldības domes priekšsēdētājs neievēro likuma "Par pašvaldībām" noteiktos pienākumus.

Ministrija vērš uzmanību, ka pašvaldībai ir pienākumus ievērot AT spriedumu, kur atzīts, ka pašvaldībai nav šķēršļu lemt par agrākā zemes stāvokļa atjaunošanu, izsverot vides aizsardzības intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!