Foto: DELFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norāda, ka bijušā valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (LVĢMC) direktora Andra Leitasa izplatītā informācija par LVĢMC iespējamām finanšu problēmām ir nepatiesa, ziņo VARAM preses dienests.

"Finanšu problēmas LVĢMC pastāvējušas jau kopš uzņēmuma izveides, Andrim Leitasam ilgstoši vienpersoniski vadot kapitālsabiedrības valdi. Daļa no problēmām ir izveidojusies objektīvu iemeslu dēļ, valstij samazinot ieguldījumus vides monitoringa programmā, daļa saistīta ar trūkumiem nekustāmo īpašumu un citu aktīvu pārvaldībā, kā arī saistīta ar finanšu darījumu struktūru. Par situāciju, problēmām un to iespējamiem risinājumiem šajā kapitālsabiedrībā informējām valdību jau šā gada sākumā," atzīmē VARAM valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.

Viņš uzsver, ka informācijai par LVĢMC maksātnespēju nav nekāda pamata.

"Leitasa pausto nepatieso informāciju iespējams vērtēt tikai kā vēlmi ietekmēt un vienlaikus diskreditēt jauno LVĢMC valdi", norāda Spiridonovs.

Piemēram, nepatiesa ir publiski paustā informācija, ka valsts budžetā atvēlētie 598 508 LVL Monitoringa programmai ir izlietoti neatbilstoši mērķim. VARAM uzsver, ka no šīs summas 86 400 LVL piešķirti Latvijas Hidroekoloģijas institūtam monitoringam piekrastes ūdeņos un jūrā, pārējo summu - 512 108 LVL apmērā saņēma LVĢMC, lai nodrošinātu starp VARAM un LVĢMC noslēgtā deleģēšanas līguma uzdevuma "Vides monitoringa un vienotas vides informācijas sistēmas veidošana" izpildi.

Vienlaikus VARAM noraida visus pārmetumus saistībā ar LVĢMC nekustāmā īpašuma izmantošanas mērķiem, kuri nav saistīti ar kapitālsabiedrības funkcijām.

VARAM šobrīd turpina aizsākto diskusiju par efektīvu LVĢMC nekustāmo īpašumu pārvaldību, un izvēlētos risinājums plānots apspriest ar Pārresoru koordinācijas centra vadīto darba grupu, kas izveidota, lai nodrošinātu valsts kapitālsabiedrību pārvaldības reformas kopējo virzību un izvērtētu nepieciešamību saglabāt valsts līdzdalību kapitālsabiedrībās atbilstoši Publisko personu komercdarbības koncepcijai.

Tāpat šīs darba grupas ietvaros šobrīd nolemts, ka LVĢMC pagaidām saglabājams esošais statuss un kapitāla daļu turētājs.

Savukārt saistībā ar izskanējušiem nepatiesajiem apgalvojumiem saistībā ar LVĢMC finanšu darījumiem ar citiem partneriem, Jurijs Spiridonovs uzsver: "Audita, kas ierosināts pēc VARAM iniciatīvas, mērķis ir noteikt šī meteoroloģiskā pakalpojuma patiesās izmaksas, kas VARAM skatījumā, iespējams, vairāku gadu garumā bijušas mākslīgi pazeminātas".

Tāpat VARAM atgādina, ka Valsts kontrole revīzijas laikā ir konstatējusi, ka LVĢMC sniegusi atsevišķus pakalpojumus zem to pašizmaksas, vienlaikus kropļojot tirgu un radot finanšu zaudējumus.

Atgādinām, ka Andris Leitass zaudēja valsts kapitāldaļu turētāja uzticību un tika atstādināts no valdes priekšsēdētāja amata, pēc tam, kad tika konstatēts, ka LVĢMC ir nepietiekami veikta nekustamo īpašumu un darījumu uzraudzība, kā arī tika konstatēti būtiski trūkumi finanšu uzskaitē un vadības grāmatvedībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!