Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) plāno iegādāties specializētu kuģi zvejas kontroles un vides monitoringa veikšanai jūrā par 1,377 miljoniem latu, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes (JIŪP) direktore Evija Šmite pastāstīja, ka gan zvejas kontrole, gan vides monitorings jūrā līdz šim bijis apgrūtināts, jo atbildīgajām institūcijām nav savu kuģu, ar kuriem veikt attiecīgās darbības.

"Pirmkārt, kuģis tiks izmantots zvejas kontrolei jūrā. Līdz šim mums nav bijis pastāvīga kuģa, mēs pagaidām sadarbojamies ar krasta apsardzi un robežsardzi un izmantojam viņu kuģi. Vēl kuģis paredzēts, lai veiktu jūras vides monitoringu, kurš gadiem nav veikts, jo nav pastāvīga kuģa, arī vides speciālisti izmanto krasta apsardzes kuģi," klāstīja Šmite un piemetināja, ka tāpat jauno kuģi varēs izmantot kā palīgkuģi naftas noplūdes jūrā gadījumā.

Jauno kuģi paredzēts aprīkot ar speciālām iekārtām, lai veiktu zvejas kontroli un vides monitoringu. "Kuģis attiecīgi tiks arī aprīkots zvejas kontroles un vides monitoringa mērķiem, piemēram, ar laivu, ko var nolaist ūdenī un attiecīgi kontrolēt situāciju un, piemēram, izņemt tīklus, ja nepieciešams, kā arī lai ņemtu paraugus. Būs ar speciāla vinča, ko nolaist jūrā. Kopīgi šo kuģi varēs izmantot vairākas institūcijas un vairākiem mērķiem," atzina JIŪP direktore.

Tomēr kuģis būs gatavs vien nākamgad – IUB norādīts, ka kuģa izgatavošana un piegāde jāveic 16 mēnešu laikā. "Kuģi dabūsim 2013.gada vidū. Tas tiks izbūvēts no jauna un speciāli aprīkots zvejas kontroles un vides monitoringa mērķiem," teica Šmite.

Specializētā kuģa iegādes projektu VARAM realizēs ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalstu. JIŪP vadītāja piebilda, ka paredzētā kuģa iegādes līgumcena aprēķināta atbilstoši vidējām kuģu būvniecības izmaksām pasaules tirgū un aprīkojuma izcenojumiem.

Pieteikties VARAM izsludinātajā konkursā var līdz 22.februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!