Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Pašvaldību priekšsēdētājiem, kuru teritorijā atrodas padomju un nacistisko režīmu slavinoši objekti, savlaicīgi jāizstrādā operatīvās rīcības plāns un līdz 5. augustam Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) jāiesniedz konkrēts darbu izpildes grafiks, lai minētie objekti tiktu demontēti likumā noteiktajā kārtībā un termiņā, pausts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) vēstulē vietvarām.

Plešs norāda, ka VARAM "savas kompetences ietvaros uzraudzīs to, lai okupāciju varu slavinoši objekti pašvaldībās līdz noteiktajam termiņam tiktu nojaukti". Ministrs arī aicina pašvaldību vadītājus nevilcināties ar priekšdarbu veikšanu.

"Pagātnes rēgiem ir jāpaliek pagātnē, un laikā, kad Krievijas režīms turpina izvērst asiņainu karu Ukrainā, mums ir jāpauž nelokāms signāls, ka ne vien neatbalstām, bet arī kategoriski iestājamies pret militāras agresijas, vardarbības un totalitāru režīmu slavināšanu jebkādā tās izpausmē," izsakās Plešs.

Ministrs vērš arī citu pašvaldību uzmanību, kas savās administratīvajās teritorijās konstatējušas likumā un Ministru kabineta noteikumos neminētus objektus, kas būtu demontējami, pieņemt attiecīgus lēmumus un veikt darbības, lai nodrošinātu savlaicīgu likuma prasību izpildi.

Kā vēstīts, 14. jūlija sēdē Ministru kabinets identificēja virkni padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu, ko jānojauc, un to demontāža jāveic ne vēlāk kā līdz 15. novembrim.

Latvijas teritorijā ir identificēti kopskaitā 69 demontējami objekti, kas atrodas Dienvidkurzemes, Kuldīgas, Jelgavas, Talsu, Bauskas, Ogres, Ludzas, Krāslavas, Mārupes, Saldus, Alūksnes, Gulbenes, Smiltenes, Tukuma, Valmieras, Balvu, Augšdaugavas un Madonas novadā, kā arī Liepājā, Rīgā, Rēzeknē un Daugavpilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!