Foto: LETA
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), kas veic pārbaudi par Karvas mazās hidroelektrostacijas (HES) būvniecību uz Vaidavas upes, ir šaubas par būvatļaujas pagarinājuma likumību.

To VARAM pārstāvji paziņoja trešdien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē. Tajā izskanēja, ka jādiskutē arī par Valsts būvinspekcijas darbības atjaunošanu.

Atļauja būvēt Karvas mazo HES uz Vaidavas tika izsniegta pirms desmit gadiem un gadu no gada pagarināta. Pirmie darbi esot sākti jau 2002.gadā.

"Par pēdējo būvatļaujas pagarināšanu ir šaubas, vai tas ir spēkā un vai tā ir tiesiska," norādīja VARAM pārstāve Aina Stašāne. Viņa pieļāva, ka no Lauku atbalsta dienesta, iespējams, būvatļaujas pagarināšana jau bija jānodod vietējās pašvaldības kompetencē.

VARAM tuvākajā laikā sola nākt klajā ar atzinumu par HES būvniecību uz Vaidavas upes.

Pieprasījumu komisijā tika secināts, ka problēma ir tā, ka nav iestādes, kas izdoto būvatļauju varētu apturēt, ja konstatēti kādi pārkāpumi.

Komisija pie šī jautājuma skatīšanas atgriezīsies rudenī. Līdz tam laikam esot jādiskutē par to, vai nav atjaunojama Valsts būvinspekcijas darbība un kā pakļautībā tai būtu jāstrādā, paziņoja Pieprasījuma komisijas vadītājs Augusts Brigmanis (Zaļo un zemnieku savienība).

Jau vēstīts, ka TV3 raidījums "Nekā personīga" maija vidū ziņoja, ka Alūksnes novadā pie Alsviķiem uz vienas no tā dēvētajām lašupēm top jauna HES – tās dambis tiek būvēts pāri foreļu un alatu nārsta vietām. Projekts paredz applūdināt vairākus upes līkumus, izveidojot 44 hektārus lielu ūdenskrātuvi.

Raidījums norādīja, ka Vaidava ir iekļauta aizsargājamo upju sarakstā un alatām aizsardzība ir noteikta ar Eiropas Bernes konvenciju. Tomēr būvniecību tur atļauts veikt izņēmuma kārtā. Projekts tapis jau pirms vairāk nekā desmit gadiem, taču HES celtniecība sākusies tikai pagājušajā ziemā.

Latvijas Makšķernieku asociācija aicinājusi nepieļaut HES būvniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!