Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) vērtēs, vai pēc Valsts kontroles konstatētajiem pārkāpumiem jāsāk plašāka revīzija Jūrmalas pilsētas pašvaldībā, pastāstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Inese Auniņa.

"Plašāka revīzija, kā dēļ varētu iegūt plašāku ainu par situāciju Jūrmalas domē, ne tikai par kapitālsabiedrību pārvaldīšanu, ko revīzijā skatīja Valsts kontrole, ir viena no iespējām, taču ir jāizvērtē, vai, veicot revīziju, mēs sasniegsim vajadzīgo mērķi," sacīja Auniņa un piebilda, ka ir arī jāapsver revīzijai nepieciešamo līdzekļu pieejamība. Pēc Auniņas teiktā, pašlaik nav zināms konkrēts laiks, līdz kuram ministrija vērtēs revīzijas pamatotību.

Jau vēstīts, ka VK revīzijā konstatējusi, ka Jūrmalas pilsētas pašvaldības un kapitālsabiedrību līdzekļi vismaz 1,2 miljonu latu apmērā ir izlietoti nelietderīgi. Par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem ir informēta prokuratūra.

VK revīzijā konstatēja, ka uzņēmuma "Jūrmalas attīstības projekti" pamatkapitālā ir ieguldīti pašvaldības budžeta līdzekļi 768 tūkstošu latu apmērā, lai gan tā astoņu gadu laikā nav īstenojusi nevienu būvniecības projektu, bet ir izlietojusi 75% no pašvaldības līdzekļu ieguldījumiem.

Revīzijā arī secināts, ka neefektīva kapitālsabiedrību pārvaldība, tostarp nenosakot tām sasniedzamos mērķus, uzdevumus un pārvaldības principus, kā arī neveicot kapitālsabiedrību finanšu un saimnieciskās darbības analīzi, ir veicinājusi nepamatotu un nesaimniecisku rīcību ar pašvaldības un tās kapitālsabiedrību līdzekļiem.

VK arī norādīja, ka kapitālsabiedrību neekonomiskas un likuma prasībām neatbilstošas darbības dēļ pakalpojumu saņēmēji – jūrmalnieki – par dažādiem pakalpojumiem ir pārmaksājuši vismaz 402 tūkstošus latu.

Revīzijā arī secināts, ka pašvaldība nelietderīgi rīkojusies ar kapitālsabiedrību peļņu 1,81 miljona latu apmērā un konstatēti nepamatoti izdevumi vairāk nekā 120 tūkstošu latu apmērā atalgojumiem 11 pašvaldības kapitālsabiedrībās, nosakot valdes locekļiem un kapitāldaļu turētāja pārstāvjiem normatīvajiem aktiem neatbilstošu atalgojumu un izmaksājot prēmijas, kā arī bez pamatota iemesla vairākkārt mainot valdes locekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!