Foto: Kadrs no video
Ja lietuvieši ierosinās, Latvijā diskutēs par atteikšanos rudenī pāriet uz ziemas laiku, norāda Baltijas Asamblejas (BA) Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Reirs ("Vienotība"), komentējot Lietuvas Seima deputātu vēlmi panākt atteikšanos no pārejas uz ziemas laiku.

Pagaidām no lietuviešiem šāda iniciatīva nav saņemta, tāpēc Reirs atturējās paust Latvijas viedokli. Latvieši šādu priekšlikumu Asamblejā nevirzīs.

"Ja lietuvieši to ierosinās, tas diskutēsim," sacīja Reirs un piebilda, ka dažkārt labsajūta ir jāpakļauj ekonomiskajām interesēm.

Arī Ekonomikas ministrijā (EM) informēja, ka šāda iniciatīva nav saņemta, un norādīja, ka šādas diskusijas aktualizējas divas reizes gadā. Pētījumi pierāda, ka ieguvumi pārejai uz ziemas un vasaras laiku, griežot pulksteņa rādītājus, esot daudz lielāki nekā zaudējumi.

"Zaudējums ir cilvēka bioritma pielāgošanās divu trīs dienu garumā," teica EM pārstāve Evita Urpena un uzsvēra, ka Eiropā laika maiņai ir simts gadu sena vēsture.

Lietuvas premjers Andris Kubiļus šonedēļ pauda viedokli, ka lēmums par pāreju uz ziemas un vasaras laiku jāpieņem visām Baltijas valstīm kopā.

"Man šķiet, ka, mierīgi pārrunājot šo jautājumu, mēs patiešām varam atrast visracionālāko risinājumu. Cits jautājums ir tas, ka svarīgi ir saskaņot šādu lēmumu ar kaimiņvalstīm, tas ir, pārējām Baltijas valstīm. Ierosinu, lai Baltijas Asamblejas deputāti izskata šo jautājumu," pastāstīja Kubiļus, atbildot uz Lietuvas parlamenta deputātu jautājumiem.

Lietuvas parlamentā ir iesniegti jau divu rezolūciju projekti, kuros tiek ierosināta iespēja atteikties no pārejas no vasaras uz ziemas laiku. Vienā no projektiem ierosināts, ka nedēļas nogalē notikušajai pulksteņa rādītāju pagriešanai stundu uz priekšu vajadzētu būt pēdējai, bet otrā ierosināts, ka Lietuvai vajadzētu palikt savā laika zonā bez jebkādām pārejām.

Pašreizējā kārtībā pāreja uz vasaras laiku notiek marta pēdējā sestdienā, pagriežot pulksteņa rādītājus stundu uz priekšu, bet oktobra pēdējā svētdienā notiek pāreja uz ziemas laiku, kad pulksteņa rādītāji tiek pagriezti stundu atpakaļ.

Eiropas Savienībā pāreju uz vasaras laiku nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par noteikumiem attiecībā uz  vasaras   laiku. Direktīva nosaka  vasaras  laika sākumu un beigas vienoti visām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!