Ja kādu no Rīgas pašvaldības amatpersonām atzīs par vainīgu par nelikumībām Dienvidu tilta būvniecības iepirkuma organizēšanā un finansējuma piesaistīšanā, tad valdība aicinās Rīgas domi piedzīt no vainīgajiem zaudējumus. Ja to nedarīs RD, tad ar prasību piedzīt zaudējumus vērsīsies pašvaldību lietu ministrs, otrdien vienojusies valdība.

Atkarībā no uzsāktā kriminālprocesa par iespējamajām nelikumībām Dienvidu tilta būvniecības iepirkuma organizēšanā un finansējuma piesaistē un Rīgas pilsētas pašvaldības rīcības nelietderīgi un neekonomiski izlietoto līdzekļu atgūšanā, ministrs izvērtēs iespēju un nepieciešamības gadījumā celt prasību tiesā pret attiecīgajām pašvaldības amatpersonām par nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu Rīgas pilsētas pašvaldībai.

Valsts kontrole iepriekš ieteikusi Rīgas pilsētas pašvaldībai izvērtēt iespējas atgūt Dienvidu tilta pirmās kārtas būvniecības gaitā nelietderīgi un neekonomiski izlietotos līdzekļus, vienojoties ar būvdarbu izpildītāju – AS ,,Dienvidu tilts'' par saistību dzēšanu ekonomiski nepamatotā sadārdzinājuma apjomā vai atbilstoši likumā noteiktajam, atlīdzību prasot no atbildīgajām amatpersonām.

Likums ,,Par pašvaldībām'' nosaka, ka, ja pašvaldības amatpersona, pildot amata pienākumus, ar nodomu vai aiz rupjas neuzmanības ir radījusi zaudējumus pašvaldībai, tai ir pienākums tos atlīdzināt. Prasību tiesā par zaudējumu atlīdzināšanu var celt arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija. Iegūtos līdzekļus ieskaita attiecīgās pašvaldības budžetā.

Jau ziņots, ka policija sākusi kriminālprocesu par iespējamām nelikumībām Dienvidu tilta būvniecības iepirkuma organizēšanā un finansējuma piesaistīšanā, process sākts pēc krimināllikuma nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā" par laika posmu no 2002.gada janvāra līdz 2008.gada septembrim.

Iepriekš Valsts kontrole nāca klajā ar paziņojumu, ka Rīgas domes neprasmīgas projektu vadības un neekonomiskas rīcības dēļ Dienvidu tilta būvniecības izmaksas no plānotajiem 108,84 miljoniem latu (pirmajai kārtai - 64,79 miljoni, otrajai kārtai 44,05 miljoni latu) kopumā ir pieaugušas līdz 570,14 miljoniem latu un kopumā izšķērdēti 27 miljoni latu.

VK materiālus nodeva prokuratūrai, kura savukārt tos pārsūtījusi izvērtēšanai policijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!