Foto: DELFI
Ja Saeimas frakcijas vienosies šī sasaukuma laikā nerosināt ministriju skaita samazināšanu, tad valdība pretēji iepriekšējiem plāniem tomēr nelikvidēs Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM).

Par to trešdien vienojās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti un premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Tautas partijas (TP) deputāts Jānis Lagzdiņš rosināja jau trešdien komisijā nobalsot, ka šīs Saeimas laikā negrozīs Ministru kabineta iekārtas likums, mainot ministriju skaitu, jo tas ir bezjēdzīgi no politiskās loģikas un pēcvēlēšanu prakses viedokļa.

"Mēs labi zinām, ka katras jaunas valdības veidotāji nāk ar jaunu Ministru kabineta modeli," sacīja Lagzdiņš. Viņš uzsvēra, ka visi šobrīd iesniegtie priekšlikumu ministriju skaita mazināšanai būtu noraidāmi, jo tas "de facto" ir nākamās Saeimas jautājums. Lagzdiņa frakcijas biedrs Māris Kučinskis atbalstīja šo viedokli, tikai vēlējās saņemt no premjera solījumu nelikvidēt RAPLM.

Komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš (TP) aicināja lēmumu par ministriju skaita izmaiņām atlikt līdz nākamajai nedēļai, vispirms pārrunājot to frakcijās, jo uz emocijām balstīts lēmums nebūtu racionāls. "Mums nav svarīgi, kāds ir komisijas viedoklis, bet jānoskaidro, kāds būtu kopējais Saeimas balsojums," sacīja Spurdziņš.

Dombrovskis komisijas deputātiem atzina, ka arī viņam ir jābūt skaidrībai par Saeimas viedokli, tad viņš varētu apņemties apturēt RAPLM reorganizāciju.

Premjers uz komisijas sēdi bija aicināts, lai informētu par RAPLM funkciju sadalīšanas modeļiem, taču viņš komisijas sēdē nespēja nosaukt konkrētu datumu, kad darba grupa varētu iesniegt Saeimā konkrētus priekšlikumus, sakot, ka tas varētu notikt tuvākajās nedēļās, bet pati reorganizācija turpinātos vēl dažus mēnešus.

Taču pēc diskusijām komisija vienojās pēc nedēļas sniegt savu viedokli, un līdz tam laikam pārrunāt šo jautājumu ar frakcijām.

Premjers atzina, ka pagaidām valdība nemeklē jauno RAPLM vadītāju, taču šim jautājumam varētu pievērsties, ja panāks vienošanos ar Saeimu, ka līdz vēlēšanām Ministru kabineta modeli nemainīs.

Jau ziņots, ka Tautas partija ir iesniegusi Saeimā priekšlikumus samazināt ministriju skaitu no 14 līdz deviņām. Arī opozīcijā esošās LPP/LC un "Saskaņas centrs" rosina samazināt ministriju skaitu no 14 līdz deviņām, apvienojot Izglītības un zinātnes un Kultūras ministriju, Labklājības, Veselības un Vides ministriju, kā arī Ekonomikas, Satiksmes un RAPLM. Arī PCTVL rosināja apvienot ministrijas.

Savukārt pēc Tautas partijas lēmuma marta vidū pamest valdību mazākumā palikusī koalīcija vienojās likvidēt RAPLM, un jau ir piedāvāti divi likvidācijas modeļi – RAPLM funkcijas nodot vienai valsts iestādei – Ekonomikas vai Vides ministrijai, vai arī sadalīt vairākām ministrijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!