Saucot pie kriminālatbildības par genocīdu Alfonu Noviku un Mihailu Farbtuhu un par kara noziegumiem notiesājot Vasīliju Kononovu, Latvija nav pārkāpusi šo cilvēku pamattiesības un pamatbrīvības.
Tas teikts piektdien izplatītajā Valsts cilvēktiesību biroja (VCB) paziņojumā par personu saukšanu pie kriminālatbildības par genocīdu un kara noziegumiem.

Birojs norāda, ka minētie cilvēki saukti pie atbildības par noziegumu izdarīšanu atbilstoši krimināllikuma normām. VCB uzskata, ka, saucot šos cilvēkus pie atbildības, valsts respektē starptautiskajos un nacionālajos dokumentos noteiktās normas un tādējādi novērš šo noziegumu atkārtotu izdarīšanu nākotnē.

"Masu medijos tika izplatīta Krievijas Federācijas nostāja šajā jautājumā, kurā tika kritizēta Latvijas Republikas vēlme saukt pie kriminālatbildības kara noziegumos un genocīdā apsūdzētās personas. Ņemot vērā starptautiskos līgumus un nacionālajā likumdošanā ietvertās normas, birojs uzskata, ka Latvijas Republika nepārkāpj šo personu pamattiesības un pamatbrīvības," teikts paziņojumā.

Birojs norāda, ka, saucot pie kriminālatbildības personas par kara noziegumu izdarīšanu vai genocīdu, valstij ir objektīvi jāizvērtē visi lietas apstākļi, lai iztiesāšanas stadijā netiktu pārkāptas personas tiesības uz taisnīgu un objektīvu tiesu.

Atzīmēts, ka sabiedrībā, kad apspriests genocīds, kā piemēri parasti minēti čigānu, ebreju un citu grupu fiziska iznīcināšana 20.gadsimta 30. - 40. gados hitleriskajā Vācijā un tās okupētajās teritorijās, kā arī Krimas tatāru un čečenu iznīcināšana Padomju Savienībā.

"Tomēr jānorāda, ka genocīds pret iedzīvotājiem tika veikts 2.pasaules karā un pēckara gados arī Latvijas teritorijā gan pret latviešiem, gan pret citu tautību pārstāvjiem," uzsver VCB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!