Valsts darba inspekcijai (VDI) būtu nepieciešami vēl 23 inspektori nelegālās nodarbinātības kontrolei valstī, ceturtdien intervijā Latvijas radio teica VDI direktors Arnis Luhse.

Viņš stāstīja, ka patlaban valstī nelegālo nodarbinātību kontrolē 26 inspektori, kas ir nepietiekams skaits, lai spētu atklāt nelegālās nodarbinātības gadījumus.

Luhse stāstīja, ka pagājušajā gadā aptuveni 30% no cilvēkiem, kurus pieķēra strādājam bez darba līguma, noslēdza darba līgumu un valstij nodokļos samaksāja 1,5 miljonu latu. Pārējie 70% pazūd "bez pēdām" un viņus VDI vairs nespējot atrast.

Luhse skaidrojis Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ("Vienotība"), ka vajadzētu vēl 23 inspektorus un 70 000 latu viņu darba algām, kas ļautu valsts budžetu papildināt vēl par 1,5 miljoniem latu.

Nelegālā nodarbinātība visizplatītākā ir būvniecības un apkalpojošās sfēras uzņēmumos, turklāt labāka situācija esot lielajos uzņēmumos nekā mazajos. VDI direktors stāstīja, ka Pierīgā, kur pašvaldība būvēja bērnudārzu, būvobjektā tika konstatēti 172 nelegāli nodarbinātie. Pašvaldība šo situāciju skaidrojusi ar to, ka tā ir ieinteresēta uzbūvēt bērnudārzu iespējami lētāk.

Luhse intervijā stāstīja, ka darba devēji mēdz cilvēkus bezkaunīgi izmantot, proti, pieņem darbā uz pārbaudes laiku - diviem mēnešiem - pēc pārbaudes laika izliek uz ielas, nesamaksājot ne santīma. Kādā pagastā darba devējs šādi bija izmantojis piecas pārdevējas un tikai piektā bija sūdzējusies VDI. "Arī par darbu pārbaudes laikā cilvēkiem ir jāmaksā alga un nedrīkst strādāt bez darba līguma," uzsvēra Luhse.

Viņš pauda bažas par to, ka šogad darbavietās ir nomiruši vairāk nekā 30 cilvēki un viena trešdaļa no viņiem bijusi 45 gadus veci. "Šie cilvēki negūst darba traumas, viņi atnāk uz darbu un nomirst, turklāt mirst aizvien jaunāki cilvēki, kas ir īpaši satraucoši," sacīja Luhse.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!