Foto: stock.xchng
Pēdējo četru gadu laikā dabīgā nāvē savā darba vietā miruši 125 cilvēki, no tiem 28 pērn, tomēr ne visi bojā gājušie bijuši vecumā, kurā būtu dabīgi jābeidz dzīve, ceturtdien Vispasaules darba aizsardzības dienai veltītā konferencē sacīja Valsts darba inspekcijas (VDI) direktors Renārs Lūsis.

Lūsis minēja, ka šajā kontekstā būtu lietderīgi izpētīt, cik efektīvi ir nostrādājusi obligāto veselības pārbaužu funkcija - vai un cik pilnīgi tās veiktas. Viņš kā piemēru minēja kāda jauna cilvēka bojāeju, kurš, būdams aptuveni 24 gadus vecs, mira no sirds darbības traucējumiem. Lūsis piebilda, ka tā nebūtu jānotiek.

VDI statistika rāda, ka 2009.gadā dabīgā nāvē savā darba vietā mira 30 cilvēki, 2010.gadā - 34, 2011.gadā - 33, bet 2012.gadā - 28.

Ik gadu vidēji tikpat cilvēku iet bojā darba nelaimes gadījumos, bet vēl daudzi ļoti smagi savainojas. Pērn darba negadījumos bojā gājuši 34 cilvēki, bet vēl 213 cietuši smagos nelaimes gadījumos, savukārt šogad darba nelaimēs miruši jau 15 cilvēki, tai skaitā iespējamas piecas dabiskās nāves darba vietā, bet vēl 37 cilvēki ir guvuši smagas traumas darbā.

VDI aplēses liecina, ka katrās 11 dienās Latvijā iet bojā viens nodarbinātais, bet katru dienu vēl trīs nodarbinātie gūst nopietnas traumas.

"Mums šeit Latvijā nav citu bagātību kā tikai cilvēki, kuri šeit dzīvo un strādā. Pēdējā statistika darba aizsardzībā nav optimistiska. Darba aizsardzības jautājumi ir ikdienas nepieciešamība, ikdienas aktualitāte, tie ir katra strādājošā intereses lokā un katra strādājošā atbildība," konferencē pauda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Lai izvērtētu faktiskos darba apstākļus uzņēmumos un informētu darba devējus par darba aizsardzības prasībām, VDI šogad veiks vairāku nozaru uzņēmumu preventīvas pārbaudes. Šogad šādi apsekojumi jau veikti virknē kokapstrādes, mēbeļu ražošanas un mežistrādes uzņēmumu, bet maijā tiks sākta būvniecības nozares uzņēmumu pārbaude.

Šogad, veicot apsekojamo uzņēmumu atlasi, VDI plāno primāri vērtēt potenciālo nelaimes gadījumu un nereģistrētās nodarbinātības risku. Tāpat iecerēts apmeklēt uzņēmumus, kuros preventīvās pārbaudes nav veiktas iepriekšējos gados.

Kā ziņots, 2013.gadam VDI kapacitātes uzlabošanai piešķirti papildus vairāk nekā 400 000 latu. Šo naudu VDI jau izmantojusi papildu 20 jaunu inspektoru un divu juristkonsultantu amata vietu izveidošanai, kā arī atalgojuma palielināšanai VDI inspektoriem un papildu 24 auto nomai.

Turklāt šogad VDI plāno arī veikt divtik vairāk apsekojumu saistībā ar nereģistrēto nodarbinātību. Plānotas 4500 pārbaudes, kas ir par 1500 vairāk nekā 2012.gadā. Tāpat plānots ieviest jaunas darba metodes vēl sekmīgākai nereģistrētās nodarbinātības apkarošanai un analīzei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!