Arheologi Tirgoņu ielā 1/3 atraktajos 19. gadsimtā celto māju pagrabos atraduši gandrīz 100 gadus vecu vēstījumu no pagātnes, portālu "Delfi" informēja Investīciju kompānijas "Doma investīcijas" sabiedrisko attiecību pārstāvis Andrejs Sviķis.
Vēstījumu mājā iemūrējis mājas sētnieks Fricis Zoķis.

Arheologs Mārtīņš Lūsēns informē, ka Fricis Zoķis dzīvojis Tirgoņu ielas 1.namā un strādājis par sētnieku. Laikā, kad ēku 1909.gadā pieslēdza pilsētas kanalizācijas tīklam, sastādījis šo tekstu, kopā ar divu tā laika laikrakstu "Dzimtenes Vēstneša" un "Rīgas Avīzes" lapām ielicis pudelē un, piedaloties vēl dažiem pilsoņiem, iemūrējis to visu ēkas pagraba sienā. "Pēc 98 gadiem, 2006.g. novembrī Friča Zoķa vēstule atkal ieraudzīja dienas gaismu," uzsver Lūsēns.

Atrastajā vēstījumā teikts, "Ta mahja buhveta 1895. gadā no Muhrneekmeister Walter unn peedereja Adolf Freiberg k-gm. Tee papihri ir eemuhrehti 1909.gadā 29 September no muhrneek Adler strahdneeka, no muhrneekz meister Radzin un ateiweetu rohr lizeis un Monteer Riba. Rakstijis Frizis Geerta dehls Sohķis Dworniks, dzihwo schini mahja no 1891 gadu un raksta 1909 gada 29 September ".

Tirgoņu ielā 1/3 veiktajā arheoloģiskajā izpētē ir atklātas trīs māju pagrabu paliekas, kurās pašreiz daļēji atraktas desmit pagrabu telpas. Šajā vietā pēc arheoloģiskajiem izrakumiem, starptautiskā arhitektūras konkursa un sabiedriskās apspriešanas sāksies viesnīcas būvniecība.

Lūsēns informē, ka arheoloģiskās izpētes laikā vēl šajā vietā atrastas dažas jūgendstila grīdas flīzes, divas 20.gadsimta 20-30 gadu šujmašīnas un tukšas stikla pudeles.

Arheoloģisko izpēti pēc investīciju kompānijas "Doma Investīcijas" pasūtījuma veic Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas noteiktā firma "Arhitektoniskās izpētes Grupa"(AIG).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!