Latvijas pārtikas veikalos ir samazinājies pieprasījums pēc putnu gaļas, informē tirgotāji, kuri pieļauj, ka tas saistāms ar cilvēku bailēm no putnu gripas.
"VP Market" preses sekretārs Ivars Andiņš informēja, ka pēdējās dienās uzņēmuma realizētie svaigas putnu gaļas apjomi ir samazinājušies par 25%. Iespējams, pieprasījuma samazināšanās saistīta ar pieaugošajām pircēju bailēm no putnu gripas, kura konstatēta vairākās Eiropas valstīs.

"Līdzīgi kā citviet Eiropā, arī Latvijā sākam izjust reālu pieprasījuma samazināšanos. Līdz šim mūsu veikalos realizējām vairākus desmitus tonnu svaigas vistas gaļas produkcijas dienā, tagad apjomi ir jūtami samazinājušies," skaidroja Andiņš.

"VP Market" veikalos tiek tirgota no Holandes un Lietuvas ievestā svaigas vistas gaļas produkcija. "Eiropā vistu produkcijas cenas ir samazinājušās par 15%, par tādu apmēru mēs cenas jau samazinājām arī Latvijā. Eiropas noliktavas turpina piepildīties ar produkcijas pārpalikumu un cenas turpinās samazināties," sacīja Andiņš.

Kā norādīja Andiņš, vietējie Latvijas putnu gaļas ražotāji produkcijas cenas vēl nav samazinājuši.

Arī "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Inta Krasovska informēja, ka "Rimi" veikalos un hipermārketos pēdējās dienās putnu gaļas realizācija ir samazinājusies par 5-10%.

Krasovska gan norādīja, ka pieprasījuma samazināšanās, iespējams, saistīta ar mēneša beigām, kad pircēji pirms algas dienas vienkārši tērē mazāk līdzekļu.

Gandrīz visi svaigas vistas gaļas produkcijas apjomi "Rimi" veikalos ir vietējo Latvijas ražotāju piegādātā produkcija. Latvijas ražotāji pagaidām nav samazinājuši produkcijas cenas.

Latvijā līdz šim ne reizi nav konstatēta putnu saslimšana ar putnu gripu.

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS) iepriekš atzina, ka, ievērojot savvaļas putnu migrācijas ceļus, Latvija nav paaugstināta riska zonā. Taču nav izslēgts, ka putni, kas caur Latviju devušies uz siltajām zemēm, varētu būt kontaktā ar tiem putniem, kas pabijuši putnu gripas skartajos reģionos. Tādēļ pavasarī, kad migrējošie putni lidos atpakaļ, Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) būs jāstrādā pastiprinātā režīmā.

PVD ģenerāldirektors Vinets Veldre iepriekš sacīja, ka dienests sadarbībā ar putnkopības uzņēmumiem ir veicis visus nepieciešamos pasākumus, lai nepieļautu putnu gripas izplatīšanos Latvijā. Savukārt, ja tomēr slimība skars arī Latviju, tad dienests rīkosies "absolūti dzelžaini", lai putnu gripa no skartā punkta neizplatītos tālāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!