No nākamā gada 1.janvāra ieviesīs atkārtoti lietojamā iepakojuma depozīta sistēmu, kas nodrošinās patērētājiem iespēju saņemt atpakaļ naudu, nododot šo iepakojumu - alus un minerālūdens pudeles - veikalā.
To paredz Vides ministrijas sagatavotie noteikumi par depozīta sistēmas piemērošanu atkārtoti lietojamam iepakojumam, kuru pirmdien akceptēja valdības komiteja. Valdībai vēl būs jāizšķiras, vai noteikt triju gadu pārejas periodu sistēmas ieviešanai, jo par to atšķiras tirgotāju un ražotāju viedoklis.

Tirgotāju asociācijas pārstāvji norādīja, ka šai sistēmai būtu jābūt brīvprātīgai, nevis obligātai, jo tas būs smags slogs mazajiem veikaliņiem, kas nespēs ierīkot higiēnas un būvniecības prasībām atbilstošas iepakojuma pieņemšanas vietas.

Pēc asociācijas pārstāvju sniegtajiem aprēķiniem, šādas pieņemšanas vietas ierīkošana izmaksās vismaz 200 latu, bet papildu darbinieka algošanai nepieciešami vēl vismaz 120 latu mēnesī.

Savukārt alus ražotāja "Aldaris" prezidents Vitālijs Gavrilovs aicināja nenoteikt nekādu pārejas periodu, jo iepakojuma depozīta sistēma ir visas sabiedrības interesēs, turklāt arī pasaulē pierādījusi savu efektivitāti un pozitīvo nozīmi vides aizsardzībā.

Atbilstoši Saeimā jau pirms vairākiem gadiem pieņemtajam iepakojuma likumam patērētājs, pērkot preci vai produktu iepakojumā, kuram piemēros depozīta sistēmu, samaksās noteiktu naudas summu - depozīta maksu, ko pēc tam varēs atgūt atpakaļ, savukārt pārdevējam, kurš tirgo preci vai produktu minētajā iepakojumā, būs pienākums to pieņemt atpakaļ no patērētāja.

Noteikumi paredz, ka, pārdodot preci, atsevišķi būs jānorāda depozīta maksa iepakojumam, savukārt atkārtoti lietojamā iepakojuma etiķetē jābūt attiecīgai labi saredzamai norādei, ka iepakojumu iespējams nodot, un tai jāsaglabājas arī pēc iepakojuma atvēršanas un līdz tā nonākšanai atpakaļ pie ražotāja vai importētāja.

Ražotājam vai importētājam, kura iepakojumam piemēros depozīta sistēmu, būs arī jānodrošina informācija pārdevējiem un patērētājiem par šo sistēmu gan ar preses līdzekļu starpniecību, gan tirdzniecības vietās, kurās tiek realizētas preces šajā iepakojumā.

Iepakojumu no pircēja varēs nepieņemt atpakaļ, ja tas būs bojāts vai uz tā nebūs attiecīgās norādes.

Noteikumi paredz neapgrūtināt mazās tirdzniecības vietas ar iepakojuma pieņemšanu, jo pārdevējiem, kuri realizēs preces mazumtirdzniecībā un kuru tirdzniecības apgrozījums nepārsniedz tūkstoti latu mēnesī, nebūs jāpieņem atpakaļ vairāk depozīta iepakojuma vienību, kā viņi būs realizējuši.

Depozīta sistēma pagaidām attieksies uz 0,33 litru un 0,5 litru minerālūdens un alus pudelēm, kā arī uz alus un minerālūdens kastēm, bet uz citiem iepakojuma veidiem, piemēram, plastmasas pudelēm un skārdenēm, sistēmu paredzēts attiecināt, pēc tam kad tiks nodrošināta šī iepakojuma pārstrāde, norādīja vides ministrs Raimonds Vējonis.

Par alus un minerālūdens bezkrāsas stikla pudelēm ar tilpumu 0,33 litri atdodamā depozīta maksa būs seši santīmi, bet par brūnām alus stikla pudelēm ar tilpumu 0,33 un 0,5 litri - pieci santīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!