Lai samazinātu gripas epidēmijas izplatību tiks veikts gripas monitorings, paredz ceturtdien Veselības ministrijas (VM) sagatavotais projekts.
Lai pastiprināti kontrolētu gripas izplatību gripas sezonas laikā, no gada 40.nedēļas līdz nākamā gada 20.nedēļai noteikumu projekts paredz kārtību kā tiek veikta gripas epidemioloģiskā uzraudzība - gripas monitorings.

VM Komunikācijas nodaļas vadītāja Zaiga Barvida portālu "Delfi" informēja, ka monitoringā ir iesaistītas apmēram 100 ārstniecības personas, kuras ziņos par apstiprinātajiem gripas saslimšanas gadījumiem Sabiedrības veselības aģentūrai, kas apkopo, analizē un prognozē gripas attīstību.

VM projekts paredz, lai mazinātu gripas izplatību sabiedrībā, nepieciešams ziņot par jebkuru gripas gadījumu, īpaši par grupveida saslimšanas gadījumiem. Gadījumos, ja ir notikusi masveida saslimšana ar gripu, par to jebkurā diennakts laikā jāinformē Sabiedrības veselības aģentūra.

Noteikumos paredzēts, ka ir jāveic gripas epidemioloģiskā izmeklēšana, jāveic gripas monitorings, kā arī citi pasākumi, lai pasargātu sabiedrību no saslimšanas ar gripu. Īpaši pasākumi ārstniecības personai jāveic, ja ir aizdomas, ka ar gripu slimo pieci un vairāk cilvēki, ja ar gripu smagi slimo persona, kas bijusi vakcinēta ar Pasaules Veselības organizācijas rekomendēto vakcīnu, kā arī citos gadījumos.

Saskaņā ar noteikumiem, katra ārstniecības iestāde gripas epidēmijas draudu gadījumā īsteno savu izstrādāto rīcības plānu, paredzot vairākus būtiskus pasākumus, piemēram, ārstniecības iestādes darbinieku individuālo profilaksi, gripas ierobežojošo pasākumu ieviešana iestādē, gripas slimnieku ārstēšanas un aprūpes taktiku, iespējas pārprofilēt savu darbību gripas epidēmijas gadījumā, personāla apmācību, pacientu un viņu ģimenes locekļu izglītība gripas profilakses jautājumos un citus.

Noteikumu projekts vēl jāapstiprina Ministru kabinetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!