Foto: DELFI Aculiecinieks
Vairāki simti cilvēku veiksmīgi nokļuvuši krastā pēc plaisas izveidošanās ledū Rīgas jūras līcī, informēja Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Ulbina.

Foto galerija

Sestdien īsi pēc plkst.15 Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC) no Jūrmalas pilsētas pašvaldības policijas saņēma informāciju, ka, sākot kustēties ledum, Bulduros pretim Vienības prospektam uz viena no ledus gabaliem atrodas aptuveni 100 cilvēku un uz otra ledus gabala, kas atrodas tuvāk Majoriem līdz pat 200 cilvēku aptuveni viena kilometra attālumā no krasta.

Glābšanas dienesta darbinieki atrada šaurāku vietu plaisā un izveidoja laipu, pa kuru cilvēki nokļuva krastā no pirmā ledus gabala, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Inga Vetere.

Savukārt Majoru tuvumā, NBS Gaisa spēku Aviācijas bāzes helikopteram Mi-17, apsekojot rajonu, tika konstatēts, ka bīstamā ledus plaisa, kas jau bija izveidojusies 20 – 30 metru platumā, bija aiz cilvēkiem nevis atdalīja viņus no krasta, tādējādi viņi nokļuva krastā pašu spēkiem, stāstīja Ulbina.

Cilvēki pametuši ledu pēc tam, kad virs viņu galvām lidojis helikopters. Šāda neapdomība patērē daudz valsts naudas, piebilda Ulbina.

Glābšanas operāciju koordinēja Jūras spēki. Krasta apsardzes dienests pieprasīja atbalstu Valsts robežsardzei, uz notikuma vietu nosūtot kuģi "Valpas". Tuvumā bija arī brīvostas ledlauzis "Varma". Bruņotie spēki uz notikuma vietu nosūtīja divus helikopterus "Mi-17", lai sniegtu atbalstu glābšanas operācijā. VUGD ieradās notikuma vietā ar četrām glābšanās laivām.

Operācija tika pārtraukta plkst 18 pēc atkārtotas glābšanas rajona apsekošanas no gaisa un krasta līnijas līdz pat Daugavai, nemanot vairs nevienu cilvēku, kas pakļautu savu dzīvību briesmām.

Ulbina norādīja, ka bīstama plaisa izveidojusies gar visu Rīgas jūras līča piekrasti.

Plaisu ledū līča piekrastē radījuši dienvidu, dienvidaustrumu vējš, kas sestdien brāzmās pastiprinājās līdz 8 metriem sekundē, skaidro sinoptiķi. Vējš ledu dzen prom no krasta, bet tā kā viss līcis ir pārklāts ar ledu un tas pārsvarā ir biezs, liela kustība nenotiek. Svētdien saglabāsies mērens dienvidaustrumu vējš, liecina prognozes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!