Tuvākajā laikā Eiropas Komisija pret Latviju varētu uzsākt pārkāpuma procedūra par gaisa kvalitātes direktīvu prasību neievērošanu. Tāpēc vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) aicina Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) beidzot izstrādāt ilgtermiņa rīcības programmu gaisa piesārņojuma samazināšanai Rīgas pilsētā, portālu "Delfi" informēja Vides ministrijā.

Vēstulē lūgts Rīgas domi steidzami izstrādāt jaunu rīcības programmu laika posmam no 2010. līdz 2015.gadam vai arī aktualizēt šobrīd spēkā esošo, kas tika izstrādāta laikam no 2004. līdz 2009.gadam.

Ministrija atgādina, ka šāds lūgums Rīgas domei ir nosūtīts jau arī iepriekš. Saskaņā ar gaisa kvalitātes monitoringa datiem Rīgā ir novērojami slāpekļa dioksīdam un daļiņām PM10 noteikto gaisa kvalitātes normatīvu pārsniegumi.

Jau vairākkārt Latvija no Eiropas Komisijas ir saņēmusi atgādinājumus par slikto gaisa stāvokli ar atsevišķām gaisu piesārņojošām vielām Rīgā. Šajā sakarā Eiropas Komisijai pagājušā gada nogalē tika iesniegts paziņojums ar lūgumu pagarināt daļiņām PM10 noteikto izpildes termiņu līdz 2011.gada 11.jūnijam.

Šā gada 28. septembrī Eiropas Komisija nolēma celt iebildumus pret iesniegto paziņojumu, jo nav skaidras rīcības programmas, kā attiecīgais normatīvs tiks sasniegts līdz 2011.gada 11.jūnijam. Tāpēc tuvākajā laikā pret Latviju varētu uzsākt pārkāpuma procedūra par gaisa kvalitātes direktīvu prasību neievērošanu, norāda ministrijā.

Vējonis cer, ka Rīgas dome uzsāks aktīvu darbu pie gaisa piesārņojuma problēmu risināšanas un visai drīz izstrādās rīcības programmu gaisa piesārņojuma samazināšanai, jo pretējā gadījumā Vides ministrijai būs jāvēršas pie Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, lai izvērtētu Rīgas Domes rīcību likuma "Par piesārņojumu" prasību neievērošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!