Piektdien vizītes laikā Daugavpilī vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) atzina, ka Daugavpils HES būvniecības iespējas ir līdzvērtīgas nullei.
Pēc ministra teiktā, tas ir saistīts ne vien ar šī jautājuma tīri emocionālo pusi, bet arī ar Latvijas un Eiropas Savienības likumdošanu, kas nepieļauj nekādus argumentus aizsargājamo teritoriju apdraudēšanai. Savukārt Daugavpils HES būvniecība, kā zināms, apdraudētu Daugavas krastos esošās aizsargājamās teritorijas.

Ja šāds lēmums tomēr tiktu pieņemts Latvijai, visdrīzāk nāktos stāties Starptautiskās tiesas priekšā. Kā liecina pieredze, - lietās, kas saistītas ar dabas aizsardzību, valstis visbiežāk zaudē, tām nākas novērst dabai nodarīto kaitējumu un maksāt desmitiem un pat simtiem miljonu lielas soda naudas, paskaidroja Vējonis.

Kā diezgan nereālu vides ministrs raksturoja arī naftas pārstrādes rūpnīcas būvniecības projektu Daugavpils rajona Lauceses pagastā, jo arī šī objekta būvniecība ieplānota pārāk tuvu aizsargājamajām teritorijām.

Vizītes laikā Daugavpilī un Daugavpils rajonā ministrs tikās arī ar Daugavpils rajona pagastu vadītājiem un pārrunāja ar ūdensapgādes projektu realizāciju saistītus jautājumus, tikās ar Daugavpils domes priekšsēdētāju Ritu Strodi un pārrunāja ar ūdens attīrīšanas procesā radušos dūņu pārstrādi un apglabāšanu saistītus jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!