Foto: LETA

Lai arī jautājums par 1000 vīru Eiropas Savienības (ES) spēku "EUFOR RCA" misijas pagarināšanu Centrālāfrikas Republikā (CĀR) ir iekļauts darba kārtībā, Latvija nepagarinās misiju šajā valstī, šodien preses konferencē pēc atgriešanās no CĀR paziņoja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

"Laikā, kad tika iets uz Saeimu, lai gūtu apstiprinājumu šai misijai, bija skaidrs, ka šis ir vienreizējs pasākums, kurā Latvija piedalās, nosūtot kontingentu uz CĀR. Par to es informēju arī CĀR prezidenti un aizsardzības ministru, citas amatpersonas, kā arī EUFOR komandieri, ka mēs pēc novembra neturpināsim savu misiju," stāstīja ministrs, skaidrojot, ka Latvijas kontingentu atgriezt mājās pašlaik tiek plānots novembra beigās.

"Pašlaik notiek plānošanas process, kādā veidā mēs nodrošināsim karavīru, tehnikas un ekipējuma pārvietošanu uz Latviju," piebilda Vējonis, piebilstot, ka šāda veida misijas Āfrikas kontinentā ir nepieciešamas.

"Tas nav saistīts ar ES interesēm šajās valstīs. ES intereses ir nodrošināt mieru reģionā, jo, ja ir nemieri un konflikti starp reliģiskiem grupējumiem vai ciltīm, protams, palielinās bēgļu plūsma uz ES, un to mēs ikdienā redzam pie Spānijas, Itālijas, un Grieķijas krastiem," uzskata ministrs.

Preses konferencē Vējonis arī norādīja, ka CĀR kopumā ir konfliktu skarta valsts un "uzplaiksnījumi notiek šad un tad", pēdējais - 20.augustā, kad atsevišķi spēki vērsa uguni pret EUFOR misijas pārstāvjiem.

"Pašlaik valstī ir divi pamatgrupējumi, kuri ik pa brīdim prezidentei un valdībai izvirza prasības, un, ja tās netiek ievērotas, tauta tiek saukta uz protestiem. Šoreiz mēs ietrāpījāmies šādā konfliktā, kas apgrūtināja pārvietošanos pilsētā. Bija šaušana atsevišķos rajonos, tomēr tika panāktas vienošanās, kas sekmējās ar mītiņu apturēšanu," sacīja ministrs, kurš norādīja, ka tikšanās laikā ar valsts amatpersonām tika uzteikts Latvijas karavīru profesionālisms.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube vērsa uzmanību, ka misija CĀR kopumā tiek uzskatīta par ļoti veiksmīgu. "Mums ir daudz atziņu, kas ir jāņem vērā, ar visām no Āfrikas izrietošajām īpatnībām, kur situācija var mainīties burtiski nakts laikā. Pašlaik CĀR atrodas trīs dažādi militāri formējumi," informēja Graube. "ANO vienības, Francijas valsts vienības, kā arī ES vienība," uzskaitīja komandieris.

"Diemžēl lodes ir skārušas arī mūsu automašīnas, taču attiecīgais bruņojums nodrošināja to, ka neviens karavīrs netika ievainots. Protams, bija sarežģījumi ar sakariem, bet tam bija taktiski apsvērumi - valdība, kontrolējot medijus, atslēdza publiskos tīklus, tostarp mobilos tīklus, ar nolūku sarežģīt nemiernieku saziņu. Mēs bijām atslēgti no publiskajiem tīkliem, taču militārie sakari strādāja, un attiecīgie dienesti zināja par mūsu atrašanās vietu," skaidroja Graube, piebilstot, ka vizītes laikā bija diena, kad nebija iespējams izkļūt no dzīvesvietas ar nolūku, lai karavīriem nevajadzētu nodarboties ar amatpersonu apsardzi.

Tāpat Graube atzina, ka tas lika atcelt vairākas tikšanās, taču tās vēlāk tika pārceltas uz nākamo dienu. "Tās bija sava veida krīzes vadības mācības," pateicoties Ārlietu ministrijas un Aizsardzības ministrijas pārstāvjiem par operatīvajām darbībām, nodrošinot "izkļūšanu" no valsts, sacīja Graube.

Jau ziņots, ka Vējonis vairākas dienas bija "iesprostots" Centrālāfrikā, jo drošības apsvērumu dēļ nenotika lidojumi no Bangi. Ar ministru arī nebija iespējams sazināties.

7.oktobrī Vējonis un Graube ieradās CĀR, kur vairāku dienu darba vizītē iepazinās ar ES militārās operācijas norises gaitu. Latvijas kontingentu CĀR veido 40 karavīru vienība, kas uzdevumus pilda valsts galvaspilsētā Bangi.

Rotācijas kārtībā pašlaik Latvijas karavīri iesaistīti visos daudznacionālā bataljona uzdevumos - bāzes apsardzē, dažādu pilsētā stratēģiski svarīgu objektu apsardzē, kā arī patruļās diennakts gaišajā un tumšajā laikā. Kopš augusta manevra vadam nācis klāt vēl viens uzdevums - ātrās reaģēšanas vienības uzdevumu veikšana.

Kā ziņots, ES 1.aprīlī paziņoja, ka nekavējoties sāks sešu mēnešu militāro misiju CĀR, lai novērstu arvien dziļāko krīzi, kas pārņēmusi šo valsti. ES militāro operāciju sākšanu atbalstījusi Eiropadome.

1000 vīru lielie ES spēki - EUFOR RCA - palīdzēs aptuveni 2000 Francijas un 6000 Āfrikas Savienības misijas karavīru, cenšoties atjaunot drošību galvaspilsētā Bangi un radīt apstākļus humānās palīdzības piegādei, paredzot tālāk nodot šo uzdevumu ANO miera uzturēšanas operācijai vai Āfrikas valstu spēkiem.

ES misiju, kas varētu izmaksāt 25,9 miljonus eiro, bija paredzēts nosūtīt uz CĀR jau marta beigās, taču iecere aizkavējās.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!