Foto: LETA
Nākamgad Latvijā noritēs liels darbs pie četru ķīmisko atkritumu vietu likvidēšanas.

Nākamgad notiks Inčukalna Gudronu dīķu, Jelgavas šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves "Kosmoss", Olaines ķīmisko atkritumu izgāztuves, bijušās eļļas rūpnīcas piesārņojuma Sarkandaugavā sanācija, kā arī Liepājas Karostas kanāla attīrīšana, pastāstīja vides ministrs Raimonds Vējonis (Zaļo un zemnieku savienība).

Par Gudronu dīķu un rūpnīcas "Kosmoss" krātuvju tīrīšanu jau ir noslēgts līgums, norit priekšdarbi, un šo sanāciju veicēji līdz pavasarim atgādās nepieciešamās speciālās iekārtas, ar ko pavasarī sāks atsūknēt piesārņojumu.

Savukārt piesārņotā Liepājas Karostas kanāla sanācijai līdz janvāra beigām izsludināta pieteikšanās potenciālajām kompānijām, un darbība tā attīrīšanā sāksies vasarā. Līdzīgs grafiks paredzēts Olaines ķīmisko atkritumu izgāztuves likvidēšanā.

Papildus šiem objektiem par Šveices fondu piešķirto finansējumu nākamgad paredzēts likvidēt piesārņojumu un naftas paliekas arī ostas teritorijas tuvumā esošās kādreizējās eļļas rūpnīcas Sarkandaugavā teritorijā, norādīja ministrs.

Vējonis gan piebilda, ka sarakstā uz sanāciju gaida vēl vairāki līdzīgi objekti, taču visu likvidēšanai līdzekļu nepietiek. Par piemēru viņš minēja ķīmisko atkritumu vietu Rumbulā, taču tās attīrīšanas plānus sarežģījot arī fakts, ka krātuve atrodas uz privātīpašnieku zemes. Līdz ar to, sanācijai paredzot valsts vai Eiropas fondu līdzekļus, arī zemes īpašniekiem būtu jāpiedalās ar savu līdzfinansējumu.

Vides ministrija (VM) sanācijas darbu veikšanai paredz pieteikt daudz līdzekļu arī nākamajā Eiropas fondu finansēšanas periodā, piebilda ministrs.

Jau vēstīts, ka septembra beigās VM parakstīti līgumi par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projektu īstenošanu. Ar SIA "Skonto būve" noslēgts būvniecības līgums par piesārņotās vietas projektēšanu un sanāciju, līguma summa ir 16,48 miljoni latu. Savukārt ar SIA "Geo Consultants" parakstīts inženiertehniskās uzraudzības līgums par 220 700 latiem.

Ministrija uzsver, ka šis ir viens no izmantojamās tehnoloģijas aspektā sarežģītākajiem un unikāliem projektiem vides jomā ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas Savienības valstu mērogā. Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projekts sastāv no divu objektu - Dienvidu un Ziemeļu sērskābā gudrona dīķu - būvniecības/sanācijas darbu realizācijas. Abos gadījumos gudrona dīķu piesārņojums infiltrācijas ceļā ir nonācis 70-90 metru dziļumā.

Projekta kopējās izmaksas ir 20 378 674 lati, no kuriem ERAF finansējums ir 14 265 072 lati, bet valsts budžeta finansējums - 6 113 602 lati.

Inčukalna sērskābā gudrona dīķi atrodas Inčukalna pagastā 30 kilometru uz austrumiem no Rīgas un radās 50.-80.gados, izgāžot dabā Rīgas naftas pārstrādes un smēreļļu rūpnīcas ķīmiskos atkritumus. Galvenās sērskābā gudrona sastāvdaļas ir eļļas, naftas produkti, sulfoskābes un sērskābe. Visas šīs vielas padomju gados izgāztas smilts karjeros bez pamatnes izolācijas.

Ziņots arī, ka septembra sākumā Inčukalna apkaimē izplatījās spēcīga smaka, pie kuras vainojama gudrona dīķos Inčukalna apkārtnē izgāzta ķīmisko atkritumu krava.

Savukārt vienošanās par projekta "Jelgavas šķidro atkritumu izgāztuves "Kosmoss" sanācijas darbi" īstenošanu starp Vides ministriju un Valsts vides dienestu noslēgta pērnā gada nogalē, un tās īstenošanas termiņš ir 48 mēneši no līguma spēkā stāšanās dienas. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 5,56 miljoni latu, no kurām 70% jeb 3,89 miljonus latu līdzfinansē ERAF, savukārt 30% jeb 1,668 miljoni latu tiek finansēti no valsts budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!