Foto: LETA

NATO valstis ar militāro vingrinājumu, kas šajās dienās notiek Latvijā, nedemonstrē spēku, bet gan solidaritāti, žurnālistiem sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Svētdien Ādažos tika atklāts Latvijas sadarbībā ar ASV vadītais starptautiskais kaujas atbalsta speciālistu un vienību apmācības vingrinājums "Operation Summer Shield XII".

Spēka demonstrēšanu varētu attiecināt uz Krievijas pusi, ņemot vērā tās aktivitātes, kurās ir iesaistīti desmitiem tūkstošu karavīru un vairāk nekā 400 dažādu bruņotu mašīnu, norādīja aizsardzības ministrs. Krievija sestdien noslēdza vērienīgās militārās mācības valsts Eiropas daļā, kas sākās pirmdien un kurās piedalījās teju 80 000 karavīru.

NATO Apvienoto spēku pavēlniecības štāba Brunsumā komandieris, ģenerālis Hanss Lotārs Domroze noraidīja iespēju, ka NATO īstenotais vingrinājums varētu veicināt saspīlējumu ar Krieviju, kurā arī notikušas militārās mācības. Karavīri dara to, kas no tiem tiek sagaidīts - viņi uztur augstu gatavības līmeni un "mēs nevienu neapdraudam", uzsvēra ģenerālis.

Vingrinājumā klātesošie Latvijas un citu NATO valstu karavīri vēlreiz apliecina, ka NATO princips ir iespējamā pretinieka atturēšana no iebrukuma kādā dalībvalstī, norādīja Vējonis. Viņš skaidroja, ka NATO karavīru daudzums, lai īstenotu atturēšanu, Latvijas teritorijā ir pietiekams.

Kā ziņots, vingrinājums "Operation Summer Shield XII" norisināsies līdz 31.martam, informē Aizsardzības ministrijā.

Gadskārtējais vingrinājums ir apvienotās sauszemes, gaisa un jūras spēku mācības, kurās piedalīsies bruņoto spēku vienības no Latvijas, Lietuvas, ASV, Vācijas, Luksemburgas un Kanādas, kopumā vairāk nekā 1100 karavīru.

Vingrinājums noritēs vairākās daļās. No 23. līdz 28.martam notiks teorētiskā un praktiskā apmācība, bet no 29. līdz 31.martam - lauka taktiskie vingrinājumi diennakts gaišajā un tumšajā laikā, kuros izmantos arī artilēriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!