Foto: LETA

Izredzes atstādināt Lielvārdes domes priekšsēdētāju Imantu Balodi ("Vienotība") varētu būt ap pašvaldības budžeta pieņemšanas laiku, pauda bijušais Lielvārdes domes priekšsēdētājs, deputāts Jānis Āboliņš.

Taujāts, vai patlaban ir guvis kāda domes deputāta atbalstu iniciatīvai atstādināt Balodi no domes priekšsēdētāja amata, Āboliņš atbildēja noraidoši. "Es domāju, ka izredzes [atstādināt Lielvārdes domes priekšsēdētāju] būs uz budžeta pieņemšanas laiku, jo deputāti domē gaida Valsts kontroles atzinumu un [budžeta pieņemšanas laikā] katra no partijām vēlēsies īstenot savus projektus, kas varētu arī ietekmēt atbalstu neuzticības paušanai priekšsēdētājam," norādīja Āboliņš.

Āboliņš, kurš pērn parakstīja 200 miljonu eiro vērto vekseli, augusta sākumā apņēmās panākt Lielvārdes novada dome priekšsēdētāju Baloža atkāpšanos no amata. Viņš norādīja, ka informāciju par savu aicinājumu priekšsēdētājam atkāpties no amata izsūtīja arī citiem domes deputātiem. Āboliņam nepieciešama četru deputātu atbalsts, lai tiktu sasaukta ārkārtas domes sēde, kurā varētu skatīt arī jautājumu par neuzticības izteikšanu Balodim.

Politiķis uzskata, ka Balodim amats jāpamet, jo domes priekšsēdētājs un viņu deputāti savulaik balsojuši par pašvaldības finanšu gada pārskata apstiprināšanu, kurā iekļauts fakts, ka Lielvārdes novada dome ir uzņēmusies parādsaistības 200 miljonu eiro apmērā, savukārt auditoru firmas "Deloitte Latvia" atzinums liecina, ka saistības pašvaldība nav uzņēmusies.

Jau ziņots, ka Āboliņš, neievērojot normatīvo aktu noteikumus par pašvaldību aizņēmumu ņemšanu un dokumentu noformēšanu, 2015. gada 24. novembrī vienpersoniski Lielvārdes novada pašvaldības vārdā parakstīja vekseli par 200 miljoniem eiro. Tādējādi radās bažas par riskiem pašvaldības darbības nodrošināšanai vekselī noteiktajā maksāšanas termiņā - 396. dienā pēc dokumenta parakstīšanas, kas ir 2016. gada decembrī, un noilguma termiņā, kas ir trīs gadi pēc maksāšanas termiņa.

Vekselis parakstīts ar Lihtenšteinā reģistrētu ārzonas kompāniju "Riverside HK Ltd". Nauda bijusi domāta nevis kā kredīts, bet gan depozīts Lielvārdes pašvaldības vajadzībām, lai vēlāk varētu piesaistīt līdzekļus attīstības projektu realizācijai. Ģenerālprokuratūra Finanšu ministrijas iesniegumu ar aicinājumu izvērtēt Āboliņa rīcību Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam nosūtījusi pagājušā gada decembrī.

Lielvārdes novada domes pasūtītajā auditā, lai noskaidrotu vekseļa juridisko spēku, firma "Deloitte Latvia" norādījusi, ka Āboliņa parakstītais dokuments nav uzskatāms par saistošu, izņemot situāciju, ja uzrastos jauni fakti vai pierādījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!