Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Jānis Drobiševskis pagaidām atturējās vērtēt, vai Satversmes aizsardzības biroja (SAB) savāktie materiāli pēc būtības ir pietiekoši pārliecinoši, lai varētu uzsākt Rozenberga kriminālvajāšanu, un sacīja, ka prokuratūra vēl izmeklēs krimināllietu.
Kā vienu no veicamajiem darbiem Drobiševskis minēja dokumentu tulkošanu, jo lietai pievienoti Izraēlas preses materiāli un citi dokumenti angļu valodā. Šo dokumentu nepārtulkošana vien jau būtu pamats nosūtīt lietu atpakaļ SAB papildizmeklēšanai, tomēr prokuratūra tulkošanu veiks pati, lai, pārsūtot no vienas iestādes uz otru, nekavētu lietas tālāko virzību, paskaidroja Drobiševskis.

Jau ziņots, ka krimināllietu par žurnāla "Kapitāls" skandalozo rakstu "Žīdi valda pasauli" aizvadītajā nedēļā SAB vispirms nosūtīja Ģenerālprokuratūrai, bet ģenerālprokurors Jānis Maizītis to pārsūtīja Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai tālākai izmeklēšanai.

SAB ir pārliecināts, ka Rozenbergs saucams pie kriminālatbildības, jo viņam kā galvenajam redaktoram, pēc likuma, jāatbild par žurnāla saturu. Turklāt likums aizliedz publicēt informāciju, kas propagandē rasu vai nacionālo naidu.

SAB ierosināja krimināllietu minētā raksta dēļ, jo uzskatīja, ka tajā saskatāmas krimināllikuma 78.pantā paredzētā nozieguma - nacionālās un rasu tiesību pārkāpšanas - pazīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!