Latvijas nepilsoņiem vēl ir atlikušas divas dienas, lai iesniegtu dokumentus par veco PSRS pasu nomainīšanu.
Šobrīd nepilsoņu aktivitāte nav palielinājusies un tiek prognozēts, ka pases neapmainīs aptuveni 39 000 cilvēku, BNS informēja Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) preses sekretāre Diāna Urtāne.

Lai arī nepilsoņi savu statusu nezaudēs, viņiem būs liegts laulāties, slēgt darba un īres līgumus, saņemt pensijas un zaudēs citas sociālās garantijas.

Turklāt gadījumos, kad viņi vērsīsies kādās valsts iestādēs vai viņus aizturēs policija, viņiem piemēros administratīvo sodu līdz 25 latiem.

PMLP nepilsoņu pasu nomaiņas termiņu ir pagarinājusi jau vairākkārt, pēdējoreiz pagājušā gada nogalē, kad tas tika pagarināts līdz 31.martam.

Atsevišķos gadījumos nepilsoņiem pēc noteiktā termiņa tomēr būs iespēja nomainīt pases. Tas būs gadījumos, ja cilvēks ilgstoši uzturējies ārzemēs, ieslodzījuma vietā, kā arī slimības vai vecuma dēļ.

Lai veicinātu tieši gados vecāku un slimu nepilsoņu aktivitāti, par valdības piešķirtiem līdzekļiem PMLP darbinieki pēdējā laikā apbraukāja cilvēkus un no viņiem pieņēma iesniegumus pasu apmaiņai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!