Infekcija, kuras dēļ iet bojā putni un, kuru pasaule ir iesaukusi par putnu gripu, ir pastāvējusi arī līdz šim, taču ap to netika saceltā tāda nepamatota ažiotāža kā pērn un šogad, portālam “Delfi” sacīja pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Vinets Veldre.
Veldre izteica viedokli, ka skandāls ap mirušajiem putniem ir izcēlies līdzīgu iemeslu dēļ kā savulaik tā dēvētā mutes un nagu sērga. PVD pārstāvis sacīja, ka putnu gripas skandāls varētu būt saistīts ar farmācijas industriju.

“Putni ir miruši arī iepriekš, tas nav nekas neparasts,” uzsvēra Veldre.

Tai pat laikā PVD Latvija trešdien lūgusi Eiropas Komisijai (EK) dot atļauju Rīgas Zooloģiskā dārza putnu vakcinēšanai pret putnu gripu. PVD ģenerāldirektors sacīja, ka putnu vakcinācija ir nepieciešama, jo tā tomēr uzlabo putnu imūnsistēmu un aizsargā tos no saslimšanām.

Veldre stāstīja, ka lūgs atļaut vakcinēt arī tās saimniecības, kurās tiek kolekcionētas retas putnu šķirnes.

“Pasaulē nav izgudrota vakcīna pret H5N1 vīrusu,” Veldre skaidroja, ka franču izgudrotā vakcīna nav reģistrēta un ir tikai eksperimentāla rakstura. Pašreiz atļauju šīs vakcīnas izmantošanai ir saņēmuši paši franči un nīderlandieši.

Pavasarī iecerētas gājputnu medības, kuru laikā PVD noskaidros kāda ir infekcijas pakāpe putniem, kas pēc ziemas atgriežas Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!