Ārstniecības personu darba samaksas jautājumi ir tieši saistāmi ar darba efektivitātes un veiksmīgas iestādes vadīšanas jautājumiem, trešdien tikšanās laikā ar Latvijas lielo pilsētu domju priekšsēdētājiem sacīja veselības ministrs Vinets Veldre.
Tikšanās laikā tika apspriesti jautājumi par veselības aprūpes finansēšanas metodiku, darba organizāciju, darba samaksas un attieksmes jautājumiem reģionālajās daudzprofila slimnīcās, informēja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas departamenta pārstāvis Oskars Šneiders.

Veldre atbildēja uz asociācijas uzdotajiem jautājumiem un vērsa klātesošo uzmanību uz darba organizāciju un plānošanu ārstniecības iestādēs.

Ministrs izteica gandarījumu par iestāžu sāktajām pacientu aptaujām un ieteica turpināt tās arī pēc pacientu izrakstīšanās no slimnīcas, kad vērtējums par slimnīcā pavadīto laiku varētu būt objektīvāks.

Tikšanās nobeigumā Veldre iepazīstināja lielo pilsētu vadītājus ar 2008.gada valsts budžetā plānoto pieaugumu mediķu darba samaksai.

Veldre atkārtoti norādīja, ka valdības solītais ir izpildīts, bet VM izanalizētās darba samaksas atšķirības iestādēs parāda, ka situāciju ar darba samaksas jautājumiem vispirms var risināt iestāžu vadība.

Ministrs izteica cerību, ka lielākie slimnīcu īpašnieki, pašvaldības arī nopietni sekos šī jautājuma tālākai attīstībai.

Kā ziņots, vidējā mēneša darba samaksa ārstiem 2008.gadā būs vismaz 654 lati, vidējam medicīniskajam personālam - 392 lati, bet jaunākajam medicīniskajam personālam - 262 lati pirms nodokļu nomaksas.

Ārstiem darba alga pieaugs par 80 latiem, ārstniecības un pacientu aprūpes personām - par 48 latiem, bet ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām algas pieaugums būs par 32 latiem.

Šāds pieaugums pilnībā atbilst valdībā apstiprinātajā programmā "Cilvēkresursu attīstība veselības aprūpē 2006.-2015.gadam" paredzētās darba samaksas pieauguma grafikam veselības aprūpē nodarbinātajām personām.

Patlaban vidējā darba samaksa ārstiem ir 574 lati, ārstniecības un pacientu aprūpes personām - 344 lati, ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām - 230 lati.

No šā gada 1.janvāra ārstiem algu pieaugums bija 134 lati jeb 30,4% attiecībā pret 2006.gada otro pusgadu, ārstniecības un pacientu aprūpes personām pieaugums šā gada sākumā bija 80 lati jeb 30,4%, bet ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām algas pieaugums bija 54 lati jeb 30,4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!