Līdz plkst.14.00 (plkst.15.00 pēc Latvijas laika) Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Nīderlandē ceturtdien bija nobalsojuši 16% balsstiesīgo, kas ir par vienu procentpunktu vairāk nekā 2004.gadā, vēsta tirgus pētījumu birojs "Synovate".

Aprēķini izdarīti, pamatojoties uz reprezentatīvu izlasi, kurā no 10 000 vēlēšanu iecirkņu iekļauti 30, aģentūrai AFP pastāstīja "Synovate" pārstāvis.

Balsošana Nīderlandē beigsies plkst.22.00 pēc Latvijas laika.

Tiesības ievēlēt 25 ES likumdevējus, kas EP pārstāvēs Nīderlandi, ir gandrīz 13 miljoniem balsstiesīgo vēlētāju. Kopumā Nīderlandē uz EP deputātu vietām pretendē 289 kandidāti no 17 partiju sarakstiem.

Pirms vēlēšanām izdarītās aptaujas liecināja, ka balsojošo nīderlandiešu skaits nepārsniegs 40%. 2004.gada EP vēlēšanās piedalījās 39,1% Nīderlandes vēlētāju.

Viena no pēdējām sabiedriskās domas aptaujām liecina, ka premjerministra Jana Petera Balkenendee pārstāvētais Kristīgi demokrātiskais aicinājums (CDA) varētu iegūt 14% balsu, bet CSA koalīcijas partneri - Darba partija (PvdA) - 12%.

Arī pretrunīgi vērtētā pret islāmu noskaņotā politiķa Gērta Vildersa vadītā Brīvības partija var cerēt uz 12% balsu, kamēr liberālā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD) - tikai uz 11%, bet Sociālistu partija - uz desmit procentiem balsu.

Aptuveni 18% vēlētāju vēl nebija izlēmuši, par ko balsot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!